Продукти:
• 2 с.л. зехтин
• 140 г шарен бекон нарязан на кубчета
• 1 кг телешки или говежди пържоли на кубчета
• 4 с.л. брашно
• 750 мл червено вино или говежди бульон
• 4 стръкчета мащерка
• 600 г главички сладък лук
• 2 с.л. желе от червен или черен касис
• 1 с.л. червен винен оцет
• 1 жълтък
За коричката от горчица:
• 350 г брашно
• 1 с.л. синап на прах
• 200 г твърдо масло
Начин на приготвяне:
Загряваме половината зехтин в голям дълбок тиган и запържваме бекона за 1 минута - до златисто. Изваждаме с решетъчна лъжица и оставяме настрана. Поръсваме нарязаното месо с брашно и запържваме до кафяво в мазнината от бекона.
Връщаме бекона при месото, добавяме виното, мащерката и оставяме да заври. Покриваме с капак и оставяме да къкри за 2 часа като от време на време разбъркваме.
Загряваме фурната до 200 градуса. Объркваме главичките сладък лук с останалия зехтин, разстиламе ги в тавичка и запичаме за 45 минути до златисто.
За коричката от горчица пресяваме брашното, синапа в голяма купа и настъргваме вътре твърдото студено масло. Поръсваме с 8 с.л. вода и правим твърдо тесто. Завиваме го и оставяме да се охлади за 30 минути.
Добавяме печените лукчета, желето и оцета към месото, овкусяваме го и прехвърляме сместа в двулитров съд за пай. Увеличаваме температурат на фурната до 220°С.
Разточваме приготвеното тесто и го полагаме върху плънката. Смесваме жълтъка с малко сол и намазваме тестото. Запичаме за 30 минути или докато коричката стане хрупкава и златиста.
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...