Козметични рецепти » Успокояваме напрежението с дишане

 Успокояваме напрежението с дишане

Всеки ден се сблъскваме с многобройни проблеми и се натоварваме емоционално. Вечерта вече се чувстваме, като изстискан лимон. Според психолозите, малко стрес действа стимулиращо. Но всъщност, кой може да дозира стреса и да спре, за да получи удоволствие от живота?

Дихателните техники, а също така и физическите упражнения ще ви помогнат да се справите с всекидневното натоварване.

Дихателни техники

Да започнем с най-простото. Въздухът е необходим на всички. Всеки ден вдишваме и издишваме безброй пъти. В забързания ритъм дори не се замисляме как максимално можем да използваме възможностите на дихателната система. А дихателните упражнения облекчават болката, справят се със стреса и ни помагат да релаксираме. Някои от тях са подходящи за работа или зад волана. А може би – при всякакви други условия.

Упражнение 1
Позата е без значение (може да сте легнали, седнали или да стоите). Затворете очи и леко отпуснете веждите. Дишайте дълбоко. Направете 10 вдишвания и издишвания. Бройте наум. Мислете само за това, колко пъти сте вдишали или издишали. Не оставяйте мислите ви да прескачат на други теми. Упражнението ще ви помогне да се концентрирате и малко ще подобри настроението ви.

Упражнение 2
Положението на тялото е произволно. Сега се концентрирайте върху ноздрите си. Докато правите упражнението, за вас е от значение само как те всмукват въздух и се издуват. Не мислете за нещата, които ви тревожат.

Упражнение 3
Сега се съсредоточете в момента между вдишването и издишването. Вдишайте. Следва малка пауза – представете си, че сте топка, която се надува, и почувствайте как тялото ви се пълни с кислород. Издишайте, без да мърдате ръце или крака. И нека заедно с издишания въздух си отидат вашите проблеми. Впрочем, рано или късно ще забележите, че времето между вдишването и издишването се увеличава.
Дихателните упражнения се използват за релаксация, например, йога и медитация са немислими без правилното и дълбоко дишане.

Упражнение 4
Отново ще броим. Направете четири малки вдишвания, но така, че въздухът да изпълни докрай белите дробове. След това задръжте дъха си и пребройте до четири. После издишайте четири пъти и задръжте дъха си, докато преброите отново до четири.

Упражнение 5
Застанете прави и свийте леко краката в коленете. Поставете лявата ръка под пъпа, а дясната над него. Преди да вдишате, издуйте корема. Вдишайте леко и изтеглете нагоре корема. Направете още три малки вдишвания, за да издърпате корема. Запомнете, че между четирите вдишвания не трябва да излиза въздух. Задръжте до три в това положение. След това издишайте като свивате мускулите на корема. Направете още три малки издишвания. Системата е сложна, но се съчетава много добре със статичните упражнения.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Не ме бива в гримирането!?

Много от нас не се осмеляват да сложат дори нищожно количество грим върху лицето си, защото не знаят как и се боят, че вместо да се разхубавят, ще постигнат точно обратния ефект. От друга страна...

Как да извлечем по-голяма полза от козметиката

Навиците са хубаво нещо, но никога не е късно да започнем да употребяваме по малко по-различен начин продуктите, с чиято помощ сме свикнали да се разхубавяваме. Тоалетното мляко - затоплете го ...

Жената цвете

Кожата на по-красивата половинка на човечеството винаги е била сравнявана с цвете. Също като него тя е копринено мека, гладка, нежна, но и... твърде чувствителна и уязвима. Все пак има начин кожата ни...

Когато вали дъжд

През пролетта често се намокряме до кости, понеже сме забравили един от принципите на елегантната жена - винаги да носи чадър в чантата си. Добрият тон налага и някои други правила на поведение, свърз...

Начало