Козметични рецепти » Самомасажът ни разхубавява

 Самомасажът ни разхубавява

Кремове, тоалетни млека, маски, серуми, балсами - козметичната индустрия през 21 век е в състояние да задоволи изискванията на всички представителки на нежния пол, съобразявайки се с особеностите на различните видове кожа, с възрастта, средата и начина на живот. Но дали продуктите, с които глезим лицето, косата и тялото си, сами по себе си са достатъчни? Отговорът на най-големите специалисти в областта на женската красота е отрицателен. Те смятат, че освен състава на използваната козметика не по-малко важен е и начинът на нейното прилагане, точните жестове, посредством които става това.

Пощипвания

Техниката на разкрасяване с помощта на леки по-щипвания на кожата е създадена от френския лекар Жаке през миналия век, но и днес никой не оспорва нейния ефект. Масажът, осъществен на чиста и суха кожа, позволява да се подобри кръвоснабдяването на епидермиса и съответно да се наситят с кислород тъканите. Разбира се, не става въпрос да се самоинквизираме с болезнени пощипвания, а да „обработим" кожата на лицето си до леко зачервяване, знак, че самомасажът е постигнал целта си. Едва след това се нанася подходящ крем, който прониква моментално и в дълбочина.

Срещу подпухване

Лицето ни подпухва, когато сме уморени, ако климатичните условия рязко се променят, имаме хормонални смущения или пък вечерта сме пили повече от допустимото. За щастие можем да въздействаме едновременно върху кръвоносната и лимфната система, за да се освободим от неестетичните отоци. Помагат ни пет елементарни упражнения от по 10 - 20 секунди, патентовани от „Кларенс". Преди да пристъпим към тях, трябва да седнем удобно и да наведем глава към коленете си, за да се концентрира лимфата в средата на лицето.
1. Кръстосайте длани, обърнете ги към себе си и ги опрете на челото. Натиснете силно главата си към тях, като упражнявате противодействие с пръстите.
2. Покрийте очите си с длани, но без да натискате. След 20 секунди погледът ви ще изглежда отпочинал.
3. Притиснете бузите си с широката част на дланите.
4. Сложете дланите си с долепени китки под брадичката. Натискайте многократно с глава.
5. С кръстосани пръсти и раздалечени китки натискайте последователно челото и тила. Така ще помогнете на жлезите в шията по-бързо да изхвърлят токсините.

Тялото

Всички части на тялото се масажират в посока към сърцето. Ако целта ни е да се вталим и да се преборим с целулита, трябва да се масажираме по-настойчиво, като натискаме и правим кръгообразни движения с кокалчетата на пръстите, свити в юмрук. За да проникне напълно антицелулитният гел, трябва да обърнем особено внимание на мястото над коленете и на бричовете. Масажа завършваме, като мачкаме бедрата така, сякаш месим тесто. При гърдите най-важното е всички движения да се извършват отвътре навън, а при корема масажът се осъществява спираловидно по посока на часовниковата стрелка. Ако всяка сутрин отделяме по 2 минути на корема си, със сигурност ще подобрим храносмилането си и ще ускорим процеса на изхвърляне на шлаки от организма.

Очите

Фина, много подвижна и постоянно дехидратирана, кожата около очите изисква сутрешно и вечерно прилагане на специален крем. Можем да засилим неговия ефект, ако правим подходящ самомасаж, стимулиращ микроциркулацията в тази критична зона на лицето. Много важно е да нанасяме крема в посока от външния към вътрешния ъгъл на окото при долния клепач и обратно - отвътре навън върху горната аркада. После за 5 секунди притискаме с четири пръста точката в центъра на челото и накрая с раздалечени палци и показалци на двете ръце осъществяваме лек натиск на слепоочията и от двете страни на брадичката.

Косата

Противно на някои остарели схващания, косата няма нужда от силов масаж, за да е в добро състояние, особено когато я мием. Напротив, според Жан-Клод Галон от „Карита" прекалено агресивното мачкане и търкане дори може да й навреди. След нанасяне на шампоана френският коафьор препоръчва в продължение на минута-две да се правят леки кръгообразни движения по скалпа. При обливане трябва да се процедира в посока от тила към върха на главата и от челото към темето. Слагането на маска веднъж седмично е задължително за здравето на косата. Най-добре проникват маските, когато се нанесат по цялата дължина - от корените до краищата, косата се среше назад, усуче се и се фиксира под алуминиево или полиетиленово фолио. Маските се държат двайсетина минути, повече от това е съвършено безсмислено.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Петте начина да контролирате живота си

Формулирал ги е американският психолог Стивън Дауни, чиято книга със съвети за всекидневието вече три месеца е най-нашумелият бестселър зад океана. 1. Мислете позитивно. Ако дълбоко в себе ...

Съблазнителка ли сте?

Жената, която познава себе си, струва колкото две непросветени по въпроса. Дори да отричате принадлежността си към съблазнителките, трябва да знаете, че това е заложено в женската същност, независимо ...

Летни грижи за косата

Лятото е труден сезон за косата, най-вече за сухата и боядисаната. Само обречените от природата на жлези с повишена мастна активност могат да бъдат доволни - за момента от техния проблем няма и следа....

Косата в критичните моменти от живота

След раждането Много млади майки се оплакват от косопад, който се дължи на рязка промяна в хормоналното ниво, настъпваща непосредствено след появата на бебето. Докато нещата се нормализират, коса...

Начало