Козметични рецепти » Събуждането като ритуал

 Събуждането като ритуал

Силно кафе, любима музика, новините от радиото или студен душ - различни хора, различни начини за ободряване сутрин. Не всички обаче са достатъчно ефикасни, а и, от друга страна, ако не сте се наспали добре и не сте си легнали навреме, каквото и да направите, няма да се усетите нито жизнени, нито готови за трудови подвизи.

Отваряйте спонтанно очи

Всички ние сме програмирани от природата да се събуждаме от само себе си, когато организмът реши, че няма нужда от повече сън. Затова, вместо да навивате будилника, който ще ви стресне и ще ви докара сърцебиене в 6,30 ч, доверете се на вътрешния си часовник или поне се постарайте да се събудите под звуците на приятна музика. И направете простата сметка, че легнете ли си в 22 часа, до 6 сутринта ще разполагате с достатъчно време за пълноценна почивка.

Дръпнете завесите, вдигнете щорите

Първата ви задача за деня е да не пречите на дневната светлина да достигне до вас, тъй като именно тя изпраща сигнал към мозъка, че е време да се пренастрои от нощна на дневна програма. Колкото по-рано светлината на утрото докосне ретината ви, толкова по-бързо тялото ви ще се пробуди и толкова по-бързо ще заспите вечерта - неслучайно йогите имат свой специален поздрав към слънцето, символ на душата, който му отправят на зазоряване.

Настройте се положително

След като пуснете светлината вкъщи, затворете очи, опитайте се да установите пълна хармония в душата си и да прогоните черните мисли. Ще ви е по-лесно, ако си представите визуално някой красив планински пейзаж, летен плаж, поляна с разцъфнали цветя.

Запишете сънищата си

Няколко часа след събуждането вече ще е късно, Знаете, че сте сънували, но сте забравили какво. Жалко, защото сънят е послание, изпратено от вашето подсъзнание, което може да ви помогне да прозрете в проблемите на настоящето, без да си съперничите с Фройд. Единственият начин да запаметите сънищата си е да ги запишете в бележник, оставен предвидливо на нощното шкафче.

Изрецитирайте своята САМКАЛПА

На санскрит думата означава намерение. Произнасянето на глас или формулирането наум на доброто ви решение за деня ще ви позволи да го осъществите. Всяка сутрин си измисляйте нова САМКАЛПА и я повтаряйте по три пъти, започвайки с: „Днес имам намерение..." Например: „... да не се карам с никого."

Протегнете се

За разлика от гладките мускули - те нито за миг не спират да функционират, напречно-набраздените или тези, посредством които се движим, почиват през цялата нощ. Когато се протягаме, докато сме още в леглото, ние задействаме внимателно техния механизъм. Не го ли направим и скочим ли веднага на крака, като нищо можем да си причиним болка в кръста или гръбначния стълб.

Вземете душ

Телесната температура спада през нощта с няколко десетки от градуса - сигурно вече сте се събуждали премръзнали в 4 часа сутринта! Затова, ако трябва да станете в 7, но не сте спали достатъчно и биологичният ви часовник подсказва, че имате нужда от още един час сън, продължителният топъл душ ще ви помогне да загреете и тонизирате организма си. Имайте предвид още нещо - спонтанното събуждане винаги е придружено от приятно затопляне, затова не вземайте студен душ и не инквизирайте ненужно тялото си.

Закусвайте

Добре балансираното сутрешно хранене ще ви позволи да запазите силите и способността си за съсредоточаване чак до обяда. Яжте спокойно, без да си разваляте апетита с лоши (те най-често са лоши) новини от радиото.

Малко гимнастика в леглото

Масажирайте стомаха

* Легнете по гръб, свийте един след друг краката си, плъзгайки ходила по завивките. Раздалечете ги леко и допрете колене.
* Сложете длани (една върху друга) точно под пъпа си и започнете да правите кръгови масажни движения по посока на часовниковата стрелка. Повторете 4 пъти, увеличавайки постепенно диаметъра на кръга.

Разблокирайте гръбначния стълб

* Изходната позиция е същата.
* Прилепете лактите и предната част на ръцете пред лицето си, наведете брадичка към гърдите, изнесете събраните ръце зад главата и ги изпънете. 4 пъти.

Раздвижете крайниците

* Легнете по гръб с ръце по дължината на тялото, сгънете един след друг краката и приближете колене към корема си. Повдигнете леко ръцете.
* Както са във въздуха, започнете да описвате кръгове с долните си крайници. 4 пъти.

Изпънете тялото

* Коленичете, седнете на петите си и поставете глава на пода, точно пред коленете.

Изпънете ръце

* Издишайки, се протегнете максимално напред, без да отлепвате дупето от петите.
* Вдишвайки, се върнете в изходното положение. 4 пъти.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Успокояваме напрежението с дишане

Всеки ден се сблъскваме с многобройни проблеми и се натоварваме емоционално. Вечерта вече се чувстваме, като изстискан лимон. Според психолозите, малко стрес действа стимулиращо. Но всъщност, кой може...

Освежаваща маска с аспирин

Придайте свеж вид на лицето си с маска, приготвена с таблетки аспирин и ще се изненадате от получения резултат и релаксиращия ефект за вашата кожа. Маската е изключителна подходяща за всякакъв тип кож...

Отива ли ви бретон?

Наистина, бретонът е много актуален, но той може както да ни разхубави, така и да ви загрози. Направете си бретон, ако: Косата ви е права и тънка – допълнителната линия над веждите, образува...

Имате ли самочувствие?

Самочуствието е в основата на успехите на всяка жена. За да разберете имате ли самочуствие, отговорете на въпросите на този тест. 1. Как бихте предпочели да работите - сами или в колектив? А...

Начало