Козметични рецепти » Дихателни упражнения за всеки ден

 Дихателни упражнения за всеки ден

Вдишване, издишване... разбира се, че знаете как става. Но май се заблуждавате. Истината е доста no-различна - човечеството се справя толкова зле с най-естествения процес на света, че на практика живее полузадушено.

Ползата

Ние използваме едва една трета от капацитета на белите си дробове. Наистина, това ни спасява от посиняване, но липсата на достатъчно кислород съсипва организма. По простата причина, че дишането изпълнява ред безкрайно важни функции:

По отношение на физиката.

Поемането на по-големи количества кислород обновява кръвта и мозъчните клетки, а увеличаването на обема на белите дробове улеснява работата на сърцето, Освен това прогонва напрежението в шийните прешлени и така ни спестява честите главоболия.

По отношение на психиката.

Дишането изпълнява ролята на естествен транкви-лант, който премахва мускулните спазми и необяснимото безпокойство, резултат от стреса.

По отношение на интелекта.

Достъпът на повече кислород до мозъка развива умствените способности, засилва паметта, допринася за по-добра концентрация на вниманието.

Как да дишаме?

Преди всичко с носа, като не забравяме, че правилното дишане трябва да бъде и:

Дълбоко - когато вдишваме, от нас се иска да си представяме как тялото ни буквално се изпълва с кислород.
Като вълна - при вдишване процесът започва от долната част на гърба, следва издуване на корема и накрая на гръдния кош. При издишване „вълната" се движи в обратна посока.
Равномерно - времето за вдишване и издишване трябва да е еднакво.
Тихо - дишайте така, сякаш миришете цвете. Никакво подсмърчане или сумтене.
Непрекъснато - не позволявайте на силните емоции да спират дъха ви.

Срещу стрес

Може да се изпълнява в изправено положение с крака, разтворени на широчината на раменете и леко свити колене, или седейки.
1. Повдигнете бавно ръце пред себе си, докато ги изнесете на височината на гърдите. Вдишвайки леко, но дълбоко през носа, ги разтворете встрани. Представете си, че белите ви дробове се увеличават и поглъщат повече кислород.
2. Издишвайки през носа, съберете ръце пред гърдите. Визуализирайте въздуха, излизащ от вас, и си внушете, че той отнася всичките ви черни мисли.

За проясняване на съзнанието

Седнете с добре изправен гръб, който не бива да докосва облегалката, стъпете с ходила на пода, смъкнете надолу рамене и поставете длани върху бедрата си, притискайки с лакти торса. Устните са затворени, зъбите не се докосват, фиксирайте с поглед някаква точка, разположена пред вас.
1. Вдишвайте и издишвайте многократно и бързо - става въпрос за „кучешкото" дишане, практикувано от раждащите жени за облекчаване на болките. Завършете с дълбоко, спокойно и бавно издишване.
2.Докато издишвате, отпуснете цялото си тяло, стараейки се да визуализирате процеса. Не мислете за нищо друго.

За повече енегрия

Изправете се, раздалечете леко крака, отпуснете ръце по дължината на тялото.
1. Вдишвайки през носа, повдигнете ръце над главата, извивайки гръб назад. После - издишвайки дълбоко през носа и след това през устата, се наведете максимално напред с леко сгънати колене. В същото време трябва да „глътнете" коремчето си. Задръжте позата.
2. А сега вдишайте, като се изправяте бавно и издувате корема. Извийте гръб назад с ръце над главата, без да преставате да поемате въздух. Накрая задръжте дишането си за 3 секунди.
3. Отново се наведете напред, издишвайки дълбоко. Завършете с вдишване, съпровождащо изправянето. 3 пъти.

В случай на преумора

Можете да изпълнявате упражнението прави или седнали, след като издухате носа си.
1. Поставете левия палец върху лявата ноздра. Вдишайте бавно и дълбоко през дясната. Като задържате дишането си, притиснете дясната ноздра с десния палец. После освободете лявата и издишайте през нея.
2. С палец върху дясната ноздра, вдишайте през лявата. Задръжте така, блокирайте лявата ноздра,освободете дясната и издишайте през нея. 3 пъти.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Красивa в новогодишната нощ

Нова година е най-чаканият празник, свързан с много радост, притеснения, приготовления, изненади. Обикновено в навечерието й усещате колко сте изтощени и напрегнати. А на всяка цена искате да сте във ...

Кариера пo часовника

Искате ли да успеете на работното място, да ви ценят шефовете и да ви уважават колегите? Правете всичко навреме, без да бързате и без да се бавите. Ще постигнете по-лесно целите, които сте си поставил...

Вана за добро настроение

През този месец, изпълнен с празници, имаме желание да се грижим повече за себе си, за да повдигнем градуса на настроението. Ваната е един от приятните начини да се поглезим. Релаксираща или тонизиращ...

Освежаваща маска с аспирин

Придайте свеж вид на лицето си с маска, приготвена с таблетки аспирин и ще се изненадате от получения резултат и релаксиращия ефект за вашата кожа. Маската е изключителна подходяща за всякакъв тип кож...

Начало