Кулинарни рецепти » Мармалад от ябълки и шипки

 Мармалад от ябълки и шипки

Продукти:

• 4 кг ябълки
• 8 кг шипки
• 5 кг захар

Начин на приготвяне:

Шипките трябва да са добре узрели и здрави. Почистваме ги от дръжките и ги заливаме със студена вода. Варим, докато хубаво омекнат. Претриваме ги през марля или сито 3-4 пъти, като последният път марлята трябва да е твойна или ситото много гъсто, за да отстраним власинките и семките.

Почистваме ябълките от семките, нарязваме ги на парченца с корите и ги сваряваме. Претриваме ги през сито или гевгир.

Смесваме двете пюрета, поръсваме със захарта и варим на по-слаб котлон, бъркайки непрекъснато. Щом дървената лъжица започне да прави пътечка по дъното на съда, сваляме мармалада и горещ го насипваме в бурканчетата. Завръзваме гърлата им с целофан и затваряме с капачки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Начало