Продукти: (за 4-5 порции)
• 500 г зърна от зряла бакла
• 1 к.ч. олио
• 1 глава лук
• 1 с.л. доматено пюре
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• сол
Начин на приготвяне:
Накисваме баклата за 1 нощ в подсолена вода. На другия ден стриваме зърната между пръстите, докато отстраним люспите, и ги изплакваме в няколко води, за да отстраним солта. Заливаме ги с прясна вода и варим на умерен огън.
Когато баклата омекне, посоляваме на вкус и прибавяме запръжката, която сме приготвили от олиото, ситно нарязания лук, червения пипер и размитото в малко вода доматено пюре. Поръсваме готовата яхния със ситно нарязан магданоз.
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...