Кулинарни рецепти » Рибни филета с таханов сос

 Рибни филета с таханов сос
/Турция/

Продукти: (за 4 порции)

• 800 г филе от риба
• 1 ч.ч. олио
• 4 глави лук
• 1 ч.ч. ориз
• 4 с.л. брашно
• черен пипер, магданоз, сол

За соса:

• 4 глави лук
• 1 к.ч. счукани ядки /орехи и фъстъци/
• сок от два лимона
• 4 с.л. краве масло
• 4 с.л. таханова паста /или 1 ч.ч. майонеза/
• сол

Начин на приготвяне:

Посоляваме рибата, поръсваме с черен пипер и я овалваме в брашно. Изпържваме филетата в част от мазнината и ги нареждаме в плато.

В друг съд с мазнина запържваме леко част от лука, нарязан на ситно. Прибавяме ориза и пържим, докато стане златист. Заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме да къкри, докато се свари ориза.

В сгорещеното масло запържваме останалия лук, нарязан на филийки, прибавяме ядките и запържваме още 2-3 мин. Добавяме размитата в 5 с.л. вода, таханова паста, лимонов сок, черен пипер.

В плато разстиламе сварения ориз, върху него нареждаме опържените рибни филета, а най-отгоре слагаме соса с таханова паста и ядките.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Начало