Продукти:
• 230 г бяло брашно
• 1 щипка сол
• 300 мл студена вода
• 125 г масло или маргарин
• плодовете от един компот череши
• пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В купичка разтваряме солта във водата. В гиляма купа смесваме брашното и мазнината. Бъркаме, докато стане грахообразно тесто. Наливаме подсолената вода и измесваме еластичтно тесто. Правим го на топка, увиваме го в домакинско фолио и го слагаме в камерата на хладилника. Това тесто може да стои замразено 3 месеца.
Преди правене на пая го изваждаме, оставяме го леко да се отпусне и го разделяме на две части като едната трябва да е по-голяма от другата. От по-голямата топка върху набрашнена повърхонст разточваме кора с диаметър 28 см и дебелина 3 мм. Разстиламе я в кексова форма с диаметър 22 см, като обрязваме тестото, което излиза над 1,5 см от краищата.
Отцеждаме черешите, махаме им костилките и ги подреждаме върху блата.
Разточваме втората кора с диаметър 30 см и дебелина 3 мм. С остър нож я нарязваме на ленти, широки 1 см. Правим от тях върху черешите рехава решетка, като я захващаме с долната кора с прищипване. Леко накъдряме с пръсти края на тестото.
Печем в предварително загрята на 190°С фурна. Готовия сладкиш поръсваме с пудра захар.
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...