Кулинарни рецепти » Домашен локум

 Домашен локум

Продукти за мек локум:

• 750 г захар
• 1,5 л вода
• 150 г нишесте
• сокът на половин лимон

За твърд:

• 750 г захар
• 1,5 л вода
• 250 г нишесте
• сокът на цял лимон

Начин на приготвяне:

Стопяваме захарта в 1 л вода, сваляме от огъня и прецеждаме. Нишестето разтваряме постепенно в 250 мл вода, като внимаваме да не стане на гранулки, прибавяме още 0,5 л вода и прецеждаме през марля.

Разтвореното нишесте сипваме малко по малко с чиста дървена лъжица в разтопената захар, слагаме на котлона и бъркаме, докато се сгъсти окончателно. Т.е. като гребнем с върха на ножче от сместа и опитаме с пръсти, сместа да не се отделя от тях. Ако се отделя, продължаваме да сгъстяваме.

По време на варенето на локума може да прибавим малко розова вода, ванилия или счукан и пресят през марля сакъз. Може да оцветим локума с безвредна сладкарска боя или да му прибавим по време на варенето пържени фастъци или бадеми, разрязани на две.

Сгъстения локум прехвърляме в тава, намазана с бадемово масло. Изстиналия локум режем на квадратчета, които овалваме в пудра захар и нареждаме в сухи и херметически затварящи се метални кутии.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Начало