Кулинарни рецепти » Гръцко ястие с ориз

 Гръцко ястие с ориз

Продукти:

• 1 пиле
• 4 печени чушки
• 4 домата
• 2 глави лук
• 250 г гъби
• 300 г ориз
• 600 мл вода
• 1 лимон
• 3-4 с.л. олио
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме пилето на дребни парчета. Гъбите нарязваме на четвъртинки и ги слагаме в подкиселената с лимонов сок вода.

Ситно нарязания лук изпържваме в олио, прибавяме пилешкото месо също да се запържи, а след това и нарязаните на четвъртинки домати. Подправяме с черен пипер и сол. Когато месото омекне, прибавяме чушките, нарязани на късчета, а 5 минути по-късно - гъбите.

Ориза сваряваме отделно. После го изсипваме в намаслена тавичка, наливаме 600 мл вряща подсолена вода и печем 15-20 минути в гореща фурна.

Половината от ориза слагаме в кръгла кексова форма с дупка в средата, върху него нареждаме ситно нарязаното бяло месо от пилето, покриваме с останалия ориз и заливаме с част от соса. Печем във фурната 15 минути.

Обръщаме върху голяма чиния за сервиране, в празнината в центъра слагамем останалите парчета от пилето. Заливаме с останалия сос и сервираме веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало