Продукти:
• 1,5 кг бели череши без костилките
• 800 г захар
• 270 г гликоза или захарен сироп
• 1 г /щипка/ сладкарска боя
Начин на приготвяне:
Заливаме черешите с вода, колкото да ги покрие. Варим ги на умерен огън 1 час. Сваляме от огъня, изливаме водата и оставяме черешите в емайлиран съд.
Приготвяме сироп от 600 г захар и 500 мл вода и го оставяме да престои 1 ден. На следващия ден слагаме сиропа на огъня, добавяме 50 г захар и го кипваме. Заливаме с него черешите и ги оставяме да престоят една нощ.
На третия ден прецеждаме черешите, добавяме още 50 г захар, гликозата, кипваме го и отново заливаме черешите. Отново ги оставяме да пренощуват.
На четвъртия и петия ден постъпваме по същия начин, накрая прецеждаме, добавяме 50 г захар и сладкарската боя, кипваме сиропа, заливаме черешите. Накрая сиропът трябва да е станал гъст като мед.
Захаросаните череши съхраняваме в глинен или стъклен съд. Използваме ги за украса на сладкиши и торти.
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...