Продукти:
• 12 яйца
• 2 ч.ч. захар
• 2 ч.ч. брашно
• 1/2 к.л. амонячна сода
За крема:
• 1 л прясно мляко
• 1 ч.ч. захар
• 4 яйца
• 8 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Първия блат приготвяме от 6 яйца и 1 ч.ч. захар, които разбиваме много добре, и смесваме с 1 ч.ч. брашно и малко амонячна сода. Тестото печем в правоъгълна тавичка, намазнена с олио и постлана с хартия или фолио.
Втория блат приготвяме по същия начин, но слагаме какао, за да покафенее.
Приготвяме крема, като сваряваме млякото със захарта. Разбиваме 4 жълтъка с 8 с.л. брашно и малко вода или мляко. Прибавяме на тънка струйка към врящото мляко, при непрекъснато бъркане. След това разбиваме белтъците със захар и ги прибавяме към крема.
След като е готов първият блат, го мажем с крема и го режем по дължина на 5 парчета. По същия начин постъпваме и с другия блат. Навиваме едно бяло парче и го слагаме в тава или поднос, около него навиваме кафяво парче, следва бяло, кафяво и т.н. Мажем отгоре тортата с крема и украсяваме по желание.
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...