Продукти:
• 200 г брашно
• 225 г захар
• 1 яйце
• 200 г краве масло
• 1,2 кг ябълки
• 3 с. л. лимонов сок
• 100 г стафиди
• 1 ч.л. настъргана лимонена кора
• 2-3 с. л. нишесте
• 1 с. л. мед
• 60 г счукани бадеми
• 2 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Омесваме тесто от брашното, 100 г захар, яйцето и 130 г масло. Слагаме го в хладилника за 30 минути.
Намазваме с масло разглобяема тортена форма с диаметър 26 см и разстиламе в нея тестото, като издигаме стенички по краищата.
Изчистваме ябълките и ги нарязваме на парченца, поливаме ги с лимонения сок и задушаваме 10 минути с 50 г масло, 50 г захар, стафидите и лимоновата кора. Прибавяме нишестето, разбъркваме и изсипваме върху тестото.
Смесваме останалото масло с останалата захар, бадемите и прясното мляко. Кипваме сместа и намазваме с нея ябълките. Печем 45 минути при 200 градуса. Слагаме питата в хладилника за 3 часа.
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...