Кулинарни рецепти » Прескоп

 Прескоп

Продукти:

• 2,5 кг телешко месо
• 2 броя свински момици
• 4 броя свински езици
• 2 броя свински уши
• 125 г сол
• 3 г селитра
• 3 г захар
• 20 г бахар
• 6 г карамфил
• 3 г джинджифил
• 1 л вода

Начин на приготвяне:

Почистваме телешкото месо от тлъстините и съединителната тъкан, смиламе го 2 пъти през ситната решетка на месомелачката и разбъркваме с 1 л вода, сол, селитрата и захарта. Езиците сме накиснали в саламура, в която са престоявали 8-10 дни. Ушите сваряваме до пълното им омекване.

Месното тесто, след като престои 12-24 ч, отново смиламе през ситната решетка на месомелачката заедно със сварените уши. Получената кайма заедно с подправките омесваме добре. Сваряваме езиците, обелваме ги и ги нарязваме на тънки филийки.

Прескопът оформяме в разрязан мехур, поставен върху масата по следния начин: най-напред слагаме една момица, над нея разстиламе пласт от кайма, върху нея разстиламе пласт от филийки език, над тях пак кайма, после езици, кайма и отгоре другата момица.

Зашиваме мехура и го покриваме с платно. Увиваме го добре и го завързваме с канап. Така приготвен, го слагаме да се вари в продължение на 2-3 часа при температура на водата 70 градуса. Затискаме добре прескопа с тежест (дъска и капак) и след 24 часа развиваме платното.

Продукта можем да съхраним 10-15 дни.

Автор: Донка Костадинова

Представяме Ви:

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Начало