Кулинарни рецепти » Лозови сарми с праз

 Лозови сарми с праз

Продукти:

• 1 буркан консервирани лозови листа
• 2-3 стръка праз
• 2-3 глави лук
• 250 г ориз
• 2 с. л. доматено пюре
• 250 мл олио
• магданоз, копър, джоджен
• червен и черен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Попарваме лозовите листа с гореща вода.

Нарязваме лука и праза на ситно и ги запържваме в сгорещено олио. Добавяме измития ориз и пържим, докато той стане прозрачен. Посоляваме и поръсваме с червен и черен пипер. Наливаме малко вода, слагаме стрития джоджен и разреденото доматено пюре.

Завиваме сарми и ги нареждаме плътно в тенджера, чието дъно сме покрили с лозови листа. Притискаме отгоре с чиния и заливаме с вода и 3-4 с. л. олио. Варим ястието на тих огън.

По желание може да застроим сармите с яйца и кисело мляко.

Автор: Ганка Трифонова

Представяме Ви:

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Начало