Продукти:
• 2,5 кг червени чушки
• 2,5 кг зелени чушки
• 2 кг червени домати
• 2 кг зелени домати
• 1 кг моркови
• 1 кг картофи
• 500 г карфиол
• 1 люта чушка
• 4 ч.ч. олио
• 5-6 с.л. ситно нарязан магданоз
• 5-6 с.л. ситно нарязани листа от целина
• 1-2 с.л. ситно нарязан копър
• 1 1/2 к.ч. захар
• 1 1/2 к.ч. сол
• бахар, кимион
• индийско орехче, черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистваме чушките от дръжките и семената, попарваме ги за кратко във вряща вода и ги прекарваме през месомелачка. Бланшираме доматите, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде. Сваряваме картофите и ги прекарваме през преса. Сваряваме морковите и карфиола и ги пасираме /или ги прекарваме през месомелачка/.
Варим доматите на умерен огън. Щом се посгъстят, прибавяме останалите зеленчуци и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лютеницата се сгъсти, сипваме олиото и прибавяме наситнените зелении, захарта, солта и подправките. Разбъркваме и отстраняваме от огъня.
Разпределяме още горещата лютеница в затоплени буркани. Затваряме и стерилизираме 50 мин.
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...