Кулинарни рецепти » Печена пълнена пуйка със зеле

 Печена пълнена пуйка със зеле

Продукти:

• 1 пуйка с дреболиите
• 1 кисела зелка
• 5-6 глави лук
• 1 пакетче краве масло
• 1 ч.ч. ориз
• 50 г стафиди
• 100 г сланина
• 1 к.ч. олио
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Сваряваме дреболиите и ги нарязваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в разтопеното олио. Прибавяме дреболиите и също ги задушаваме. Сипваме ориза и продължаваме да задушаваме. Накрая сипваме 1 ч.ч. топла вода, прибавяме стафидите, поръсваме с черен пипер и сол и задушаваме още 10 мин.

Пълним пуйката с топлата смес и зашиваме отвора. Застиламе дъното на тавата с лозови пръчки /или ленти от сланина/ и слагаме пуйката отгоре. Наливаме 2 пръста топла вода. Върху пуйката слагаме тънки, дълги ленти сланина, които завързваме, за да не паднат, и я обвиваме с цели листа от зелката. Печем в силно загрята фурна, като периодично обръщаме пуйката и я обливаме със соса от тавата.

Нарязваме останалото зеле и го задушаваме в олиото. Щом пуйката започне да се позачервява, разстиламе зелето отстрани и продължаваме печенето, докато и месото и зелето омекнат.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Начало