Продукти:
• 250 г фини кори
• 1 кг тиква
• 150 г орехови ядки
• 200 г пчелен мед
• 100 г захар
• 1 1/2 к.ч. олио
• 1 с.л. галета
• 1/2 ч.л. канела
• сокът от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Обелваме тиквата, почистваме я от семената и влакнестата част и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я с малко вода на слаб огън. След 5-6 мин отцеждаме тиквата от водата, наливаме 11/2 ч.ч. олио и продължаваме да задушаваме, докато омекне. Изчакваме задушената тиква да се охлади и смесваме с половината от меда, накълцаните орехи, канелата и галетата.
В намаслена тава нареждаме поръсените с мазнина кори. Между корите разстиламе на два пласта тиквената плънка. Печем тиквеника в умерено загрята фурна.
Приготвяме сироп от захарта, останалия мед и 250 мл вода. Варим сиропа десетина минути на умерен огън. Отстраняваме го от огъня, прибавяме лимоновия сок и оставяме сиропа да изстине.
Изваждаме готовия тиквеник от фурната и още горещ го заливаме с охладения сироп.
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...