Кулинарни рецепти » Тиквеник с мед за Бъдни вечер

 Тиквеник с мед за Бъдни вечер

Продукти:

• 250 г фини кори
• 1 кг тиква
• 150 г орехови ядки
• 200 г пчелен мед
• 100 г захар
• 1 1/2 к.ч. олио
• 1 с.л. галета
• 1/2 ч.л. канела
• сокът от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквата, почистваме я от семената и влакнестата част и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я с малко вода на слаб огън. След 5-6 мин отцеждаме тиквата от водата, наливаме 11/2 ч.ч. олио и продължаваме да задушаваме, докато омекне. Изчакваме задушената тиква да се охлади и смесваме с половината от меда, накълцаните орехи, канелата и галетата.

В намаслена тава нареждаме поръсените с мазнина кори. Между корите разстиламе на два пласта тиквената плънка. Печем тиквеника в умерено загрята фурна.

Приготвяме сироп от захарта, останалия мед и 250 мл вода. Варим сиропа десетина минути на умерен огън. Отстраняваме го от огъня, прибавяме лимоновия сок и оставяме сиропа да изстине.

Изваждаме готовия тиквеник от фурната и още горещ го заливаме с охладения сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Начало