Продукти:
• 1 кг череши /вишни/
• 2 яйца
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 ч.ч. олио
• 500 г брашно
• 1 к.ч кристална захар
• 1 к.ч. счукан сухар
• 3-4 с.л. пудра захар
• 1 ванилия /или 1/2 пакетче канела/
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата заедно с киселото мляко, в което сме разтворили содата. Постепенно прибавяме олиото и брашното. Замесваме меко тесто. Отделяме 1/3 от тестото и разточваме останалото на кръгла кора. Кората трябва да бъде достатъчно голяма, за да покрие дъното и стените на тавичката, в която ще печем сладкиша. Останалото тесто разточвами на дебел лист, от който изрязваме ленти, дебели около 1 см.
Изчистваме черешите от костилките и ги разбъркваме със захарта и счукания сухар. Разстиламе кората в намаслена тавичка и върху нея разпределяме черешите. Отгоре кръстосваме изрязаните тестени ленти.
Печем пирога в умерено силна фурна. Изчакваме да изстине, разрязваме го и поръсваме с пудрата захар, размесена с ванилията /или канелата/.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...