Кулинарни рецепти » Баварски щрудел

 Баварски щрудел
(Германия)

Продукти:

• 2 ч.ч. брашно
• 1 щипка сол
• 1-2 с.л. разтопено масло /или олио/
• 1 яйце
• 1/2 ч.ч. топла вода
• пудра захар
• разтопено масло за намазване на тестото

За плънката:

• 1 ч.ч. заквасена сметана
• 1,5 кг ябълки
• 1 к.ч. захар
• 1 к.ч. стафиди
• 1 к.ч. ситно нарязани фъстъци
• 3-4 с.л. препечена галета /по желание/

Начин на приготвяне:

Сипваме в голяма купа брашното заедно със солта и правим по средата кладенче. Прибавяме яйцето, водата и разтопеното масло. Бъркаме, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Продължаваме да месим още 15 мин върху набрашнена маса.

Разделяме тестото на 2-3 топки и ги намазваме с разтопено масло. Покриваме и оставяме да престоят 30 мин. Обелваме ябълките и нарязваме на тънки филийки.

Разточваме тестото на много тънки правоъгълни кори, като по време на точенето непрекъснато мажем с разтопено масло. Готовите кори намазваме със сметаната и разпределяме върху тях ябълките, стафидите и фъстъците. Поръсваме захарта и ако плънката е много течна, прибавяме галета.

Навиваме корите на рула и ги подреждаме в намаслена тавичка. Печем 30-40 мин в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия щрудел от фурната и след 5-6 мин го поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Начало