Кулинарни рецепти » Новогодишен сладкиш

 Новогодишен сладкиш

Продукти:

• 500 г стафиди
• 60 г смлени бадеми
• 60 г захаросани череши
• 120 г ситно нарязани захаросани кори от лимон и портокал
• 300 г брашно
• 2 пакетчета краве масло
• 250 г захар
• 1 с.л. плодов сироп
• 4 големи яйца
• 150 мл бренди
• 1 щипка канела
• 1 щипка счукан карамфил
• 1 щипка настъргано индийско орехче
• 1 щипка сол
• 1 ванилия
• настъргана кора от портокал и лимон
• 2 с.л. конфитюр от кайсии за намазване

За крема:

• 2 яйца
• 100 г пудра захар
• 100 г кристална захар
• 200 г смлени бадеми
• 4 капки лимонов сок
• 3 капки бадемова есенция
• 1 ч.л. бренди

За глазурата:

• 200 г пудра захар
• 1 белтък
• 1 ч.л. лимонов сок
• 1 ч.л. глицерин

Начин на приготвяне:

Вземаме кексова форма с диаметър 24 см и покриваме дъното й с два пласта хартия, така че хартията да стърчи 5-6 см над ръба на формата. Измиваме и подсушаваме стафидите. В голям съд смесваме стафидите, бадемите, черешите, захаросаните кори и 1 ч.л. брашно.

В друг съд разбиваме размекнатото масло със захарта, прибавяме сиропа и солта. Ароматизираме с ванилията, настърганите цитросови кори и подправките /канела, карамфил, индийско орехче/ и разбъркваме добре. При непрекъснато бъркане постепенно прибавяме яйцата, плодовете, пресятото брашно и накрая – 100 мл бренди.

Прехвърляме тестото в подготвената форма, като леко изтъняваме в средата, за да бъде сладкиша равен след изпичането. Печем 1 час в слаба фуарна, а след това още 30 мин в много слаба фурна. Проверяваме дали сладкишът е опечен и го оставяме още няколко минути във фурната.

Разбиваме яйцата за крема на пяна заедно със захарта. Постепенно прибавяме смлените бадеми. Ароматизираме с лимоновия сок, есенцията и брендито. Разбиваме белтъка за глазурата на сняг и постепенно прибавяме захарта, лимоновия сок и глицерина. Бием около 20 мин.

Обръщаме готовия сладкиш в широка чиния и надупчваме повърхността му с клечка за зъби /или вилица/. Поръсваме го с останалото бренди и го намазваме с кайсиевия конфитюр. Над конфитюра разстиламе бадемовия крем, а най-отгоре покриваме с глазурата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Начало