19.09.2020 година
1564339898.swf
З
имнина » Сладка, конфитюри, мармалади
  4163  |   2  
Петмез от тиква
Продукти:

• 5 кг тиква
• 2,5 кг захар
• 5 л вода
• 1 клонче босилек

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквата, почистваме я от семето и я нарязваме на малки парченца с различна форма. Накисваме ги за 2-3 часа във варна вода и после ги изплакваме.

В широк съд карамелизираме 1 кг захар. Заливаме с водата и разбъркваме. Щом карамелът се разтвори, сипваме останалата захар, разбъркваме и слагаме на огъня.

Когато сиропът леко се сгъсти, прибавяме тиквата и варим, докато петмезът се сгъсти като пчелен мед. По време на варенето слагаме в петмеза за 2-3 мин клончето босилек, увито в марля.
04.10.2011 г. / recepty.bg
Най-четеното в "Зимнина"
Коментари (2)
Коментари От: Велкова  20:50  сряда, 18 януари 2017 г.Докладвай обиден коментар 
Това е рачел от тиква, а не петмез.
 
Коментари От: пандурова  18:22  събота, 14 ноември 2015 г.Докладвай обиден коментар 
Тази рецепта АБСОЛЮТНО ПРОТИВОРЕЧИ на определението за петмез - гъст сироп от плод с високо захарно съдържание, при получаването на който НЕ СЕ ДОБАВЯ Н И К А К В О КОЛИЧЕСТВО ЗАХАР!!!
Точно това е най-ценното!
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020