Кулинарни рецепти » Мусака от прясно зеле и ориз

 Мусака от прясно зеле и ориз

Продукти: (за 4-5 порции)

• 1 прясна зелка
• 1 малка глава лук
• 1 ч.ч. олио
• 1 ч.ч. ориз
• 2 твърдо сварени яйца
• 3 сурови яйца
• 1 к.ч. натрошено сирене
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• черен пипер, оцет, сол

Начин на приготвяне:

Отделяме листата на зелката и ги сваряваме в солена и подкиселена вода.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Прибавяме ориза и го пържим, докато стане прозрачен. Наливаме 2 ч.ч. топла вода и задушаваме, докато оризът омекне.

Нарязваме на ситно твърдо сварените яйца и ги прибавяме към ориза заедно с натрошеното сирене. Посоляваме, прибавяме ситно нарязания магданоз и малко черен пипер и разбъркваме.

Разделяме ориза на 2 части. Зелевите листа разделеме на три части.

В намаслена тавичка разстиламе последователно пластове от зелеви листа и ориз, като завършваме със зелеви листа. Заливаме ястието с 1 к.ч. топла вода, поръсваме го с останалата мазнина и печем в умерено силна фурна.

Когато зелевите листа се зачервят, заливаме мусаката със суровите яйца, които сме разбили с млякото, и допичаме в силна фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Начало