Кулинарни рецепти » Коледно прасенце

 Коледно прасенце

Продукти:

• 6-7 килограмово пърлено прасенце
• вътрешностите на прасенцето
• 5 глави лук
• ч.ч. ориз
• 1 ч.ч. нарязани консервирани или пресни гъби
• 4 сухи чушки
• лют или сладък червен пипер по избор
• 125 г краве масло
• с.л. мащерка
• черен пипер, сол на вкус

Начин на приготвяне:

Изчистеното и отцедено от водата прасенце осоляваме и отвсякъде натриваме с червен и черен пипер. Намазваме го с масло. Сваряваме вътрешностите в леко подсолена вода и ги нарязваме ситно.

Задушаваме в половината масло ситно нарязания лук, посоляваме и прибавяме ориза, който след като се позапържи заливаме с 1 ч.ч. от бульона и варим. Прибавяме вътрешностите на прасенцето, гъбите, сухите чушки, нарязани на ивици, посоляваме, поръсваме с червен и черен пипер, добавяме и мащерката.

Объркваме хубаво плънката и с нея пълним прасенцето. Зашиваме го със здрав конец и го слагаме в тава върху решетка от клонки, почистени и остъргани. Наливаме вода в тавата до покриване на дъното й и завиваме плътно с фолио.

Печем 5-6 часа при умерена температура. След 3-4 ч проверяваме дали е необходимо да се долее още вода. След като се изпече, махаме фолиото и допичаме прасенцето до златист цвят. Украсяваме го с лимон и магданозени стръкчета.

Автор: Маргарита Ангелова

Представяме Ви:

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Начало