Кулинарни рецепти » Дряновски гювеч

 Дряновски гювеч

Продукти:

• 700-800 г свинско месо
• 1 к.ч. олио
• 3 глави лук
• 4 чушки
• 1 патладжан
• 5-6 домата
• 3 с.л. ориз
• 1 с.л. ситно нарязани листа от целина
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• сол

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжана и го нарязваме на кубчета, които оставяме в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. Нарязваме лука на тънки филийки, а чушките на пръстени. Смесваме ги с отцедения патладжан и наситнените магданоз и целина, поръсваме с черен пипер и сол и оставяме зеленчуците да престоят половин час и да си пуснат сока.

Отделно нарязваме доматите на кръгчета и също ги посоляваме. Почистваме месото, нарязваме го на порции и го запържваме в половината от мазнината. В останалата мазнина запържваме почистения и измит ориз.

Застиламе дъното на пръстен гювеч с половината от нарязаните домати. Върху тях разпределяме порциите месо и ги заливаме с мазнината, в която са се пържили. Покриваме месото със смес от зеленчуците и ориза. Най-отгоре нареждаме останалите домати. Наливаме вода, която да покрие продуктите, и печем продължително време в слаба фурна.

Автор: Мирослава Георгиева

Представяме Ви:

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Начало