Кулинарни рецепти » Бърз летен гювеч

 Бърз летен гювеч

Продукти:

• 200 г къса бамя
• 400 г зелени чушки за готвене
• 1 среден патладжан
• 1 тиквичка
• 2-3 глави лук
• 3 картофа
• 3-4 месести домата
• 3-4 с.л. олио
• 1 връзка магданоз
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Обелените и почистени домати нарязваме на кубчета и ги варим на тих огън до омекване и сгъстяване. Почистените патладжан, тиквичка и картофи нарязваме на парчета. Бланшираме патладжана за 2-3 мин във вряща подсолена вода, след което го измиваме със студена вода и отцеждаме.

Запържваме за 2-3 мин в олиото нарязания на тънки ивички лук, добавяме малко вода и задушаваме до омекване. Към него прибавяме малко сол и картофите, а 10 мин по-късно – тиквичката и почистените и нарязани чушки. Когато всичко е почти сварено, прибавяме бланшираните бамя и патладжани.

Продължаваме варенето на тих огън, като след десетина минути добавяме сварените и сгъстени домати. Посоляваме и изсипваме ястието в гювеч или тавичка. Поръсваме с черен пипер и запичаме за 5-6 мин в силна фурна. Готовия гювеч поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Автор: Олга Кожухарова

Представяме Ви:

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Начало