Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия в тенджера

Постна кухня:

Гъби по овчарски

Продукти: (за 4 порции) • 300 г гъби • 1 к.ч. олио • 2 домата • 2 глави лук • 100 г сирене • 1 ч.л. червен пипер • 1 ч.л. едро счукан черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме заедно с обелените и настъргани домати...

Гъби по славянски

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг гъби • 1/3 ч. ч. разтопено масло • 4 глави лук • 8 картофа • 1 ч. ч. сметана • 2 дафинови листа • магданоз, копър • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме гъбите, след което ги накисваме за 10 минут...

Гъби с винен сос

Продукти: (за 2-3 порции) • 300-400 г гъби • 1 в.ч. сухо бяло вино • четвърт пакетче краве масло • 2 с.л. брашно • 1 с.л. олио • лимонена кора, лимонов сок • магданоз, сол Начин на приготвяне: Попарваме гъбите в кипяща подсолена вода, отцеждаме, нарязва...

Гъби с моркови

Продукти: (за 4 порции) • 200 г сушени гъби • 400 г моркови • 1 к.ч. зехтин • 2 с.л. соев сос • 1 ч.ч. пилешки бульон • 2 с.л. нишесте • 1/2 к.ч. бяло вино • 1 щипка смлян бахар • магданоз, сол Начин на приготвяне: Накисваме гъбите в малко вода, отц...

Гъби с ориз

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 ч.ч. ориз • 400 г гъби • 2 глави лук • 1-2 с.л. олио • 1 дафинов лист • магданоз, мащерка • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме ориза и ситно нарязанит...

Гъби с ориз и тиквички

Продукти: (за 4 порции) • 2 средно големи тиквички • 200 г гъби • 200 г ориз • 6 с.л. разтопено краве масло • 2-3 с.л. настърган кашкавал • черен пипер, сол • доматен сос за гарниране Начин на приготвяне: Сваряваме ориза, отцеждаме и го попарваме с поло...

Гъби с панирани филийки хляб

Продукти: (за 5 порции) • 5 филии хляб • 300 г гъби • 1к.ч. олио • 3 ч.ч. прясно мляко • 1 яйце • 3 жълтъка • черен пипер, сол Начин на приготвяне: От сух бял хляб отрязваме тънки филийки с дебелина около 1 см. Потапяме ги за кратко време в 1 ч.ч.прясно...

Гъби с праз

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 стръка праз • 1 к.ч. ориз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги сваряваме в подсолена вода. Нарязваме праза на тънки кръгчета и го задушаваме в олиото и 1 к.ч. вода. Щом поомек...

Гъби с холандски сос

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. брашно • половин пакетче краве масло • 3-4 яйца • половин лимон • магданоз, сол Начин на приготвяне: Заливаме гъбите с вряла вода и оставяме да киснат, докато водата изстине. Сваряваме ги в чиста подсолена вод...

Гъби със зеленчук

Продукти: (за 4 порции) • 300 г гъби • 1 малка глава целина • 1-2 моркова • 1 глава лук • 1 кисела краставичка • 1 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • 1 щипка захар • сол Начин на приготвяне: Сваряваме гъбите, морковите и целината в подсолена вода. На...

Гъби със спанак

Продукти: • 500 г гъби • 300 г спанак • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 3 с.л. олио • 1 ч.ч. ориз • сол, смлян черен пипер Начин на приготвяне: Нарязания на ситно лук и нарязаните на ситно скилидки чесън задушаваме в 2 с.л. олио. Прибавяме изчистени...

Гъби фрикасе

Продукти: • 400 г гъби • 1-2 моркова • 1 резен целина • 1 глава лук • 3 равни с. л. брашно • 5-6 с. л. масло • 2 жълтъка • 15-20 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и сваряваме гъбите в ...

Гювеч със зеленчуци и картофи

Продукти: • 600 г картофи • 2-3 глави лук • 1 глава целина • 1 по-малка прясна зелка • 1-2 моркова • 1 ч.ч. арпаджик • 1 ч.ч. грах • 5-6 домата • 1 к.ч. олио • 1 дафинов лист • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите...

Джуркан боб

Продукти: (за 5-6 порции) • 2 ч.ч. бял боб • 3-4 глави лук • 2-3 моркова • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. червен пипер • 1 с.л. стрит сух джоджен • 1 главичка целина • сол Начин на приготвяне: Изкиснатия фасул варим около половин час в чиста вода. Отцеждаме го, ...

Добруджанска яхния

Продукти: • 4-5 глави лук • 2-3 моркова • 1 глава целина • 600 г чушки Сиврия • 2-3 малки чушки • 500 г домати • 1 к.ч. ориз • 1 к.ч. олио • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно морковите, целината и лука и ги задушава...

Доматена яхния

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 кг домати • 3 глави лук • 1 к.ч. олио • 2 с.л. брашно • 2 с.л. прясно мляко • 1-2 листа целина • магданоз, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в част от мазнината, докато омекне. Прибавяме по-ме...

Домати с лук

Продукти: • 1 кг домати • 1 кг стар лук • 1 ч.ч. олио • 1 ч.л. стрита чубрица • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Щом поомекне, прибавяме обелените и настъргани домати. Продължаваме да готвим на т...

Домати с ориз

Продукти: (за 4 порции) • 6-7 домата • 2 пиперки • 2 глави лук • 1 морков • 1 ч.ч. ориз • 2-3 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 стрък чубрица • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, пиперките...

Друсани патладжани

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг патладжани • 4 домата • 1 ч.ч. олио • 1 глава чесън • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги нарязваме на едри кубчета. Накисваме ги за 15 мин в подсолена вода, след ...

Дряновска манджа

Продукти: • 10 чушки • 1 к. ч. олио • 1 с. л. брашно • 5 домата • 6-7 скилидки чесън • 2-3 яйца • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и както са с дръжките, без да ги овалваме в брашно, ги посоляваме и изпържваме в загрятото олио. Въ...

Дюли с картофи

Продукти: (за 4 порции) • 2-3 дюли • 3-4 картофа • 2 глави лук • 1 равна с.л. доматено пюре • 1 ч.л. червен пипер • 6 с.л. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме обелените и...

Задушен алабаш

Продукти: (за 4 порции) • 1 по-голям алабаш • 60 г краве масло • 2 с.л. брашно • 2 с.л. доматено пюре • 1 с.л. захар • 1 ч.ч. прясна сметана • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме алабаша и го нарязваме на рез...

Задушен алабаш

Продукти: (за 4 порции) • 1 алабаш • 2 с.л. олио • 2 с.л. брашно • магданоз, сол Начин на приготвяне: Обелваме алабаша и го нарязваме на кубчета. Запържваме брашното в сгорещеното олио, разреждаме с малко топла вода, прибавяме алабаша, посоляваме и задушаваме...

Задушен грах

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 кг пресен грах • 1 пакетче краве масло • 2-3 с.л. галета • 50 г кашкавал • сол Начин на приготвяне: Почистваме граха и го варим в подсолена вода. Прецеждаме и го задушаваме в по-голямата част от маслото. В останалото масл...

назаднапред
Начало