Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия в тенджера

Постна кухня:

Бъркани зеленчуци

Продукти: • 2 патладжана • 2 домата • 2 зелени чушки • 2 големи глави лук • 1 скилидка чесън • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Измиваме патладжаните, нарязваме ги на кубчета, посоляваме и ги оставяме в наклонен съд, за да се отце...

Бъркани зеленчуци

Продукти: (за 4 порции) • 100 г грах • 100 г зелен фасул • 100 г моркови • 100 г карфиол • 100 г целина • 100 г картофи • 30 г краве масло • сол Начин на приготвяне: Разкъсваме карфиола на розички, морковите, картофите и целината нарязваме на кубчета,...

Варен карфиол с масло

Продукти: • 1 глава карфиол • 1 пакетче краве масло (125 г) • сока от 1 лимон • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистения от листата и кочана карфиол варим около 20 мин в подсолена вода. Изваждаме и го поставяме в затоплена чиния с цвета нагоре. ...

Варен керевиз с маслини

Продукти: (за 4 порции) • 2 глави керевиз с част от листата • 1 морков • 1-2 глави лук • 3-4 с.л. олио • 1 с.л. брашно • 1 ч.л. доматено пюре • 1 к.ч. бяло вино • 100 г почистени от костилките маслини • магданоз, сол Начин на приготвяне: Нарязваме н...

Варени гулии

Продукти: (за 3-4 порции) • 5-6 гулии • 1-2 с.л. краве масло • 1-2 с.л. брашно • 1 ч.ч. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Нарязваме гулиите на дребни парченца, запържваме ги в сгорещеното масло, заливаме ги с малко подсолена вода и варим на тих огън, ...

Варени гулии по ямболски

Продукти: (за 2 порции) • 400 г гулии • 1-2 с.л. краве масло • 1 ч.л.захар • 1 с.л. брашно • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме гулиите в подсолена вода. Загряваме маслото, сипваме захарта и пържим, докат...

Васершпатцен

Продукти: (за 2 порции) • 250 г брашно • 1 щипка сол за тестото • 250 мл вода • 2-3 яйца • 1-2 с.л. свинска мас • сол Начин на приготвяне: Замесваме тесто от брашното, водата и солта. Месим, докато започне да се отделя от съда. Със супена лъжица, пр...

Вегeтарианска попска яхния

Продукти: (за 4 порции) • 1-2 моркова • половин главичка целина • 1 глава лук • 2 стръка праз • 1 ч.ч. олио • 1 кг арпаджик • 2 глави чесън на скилидки • 1-2 дафинови листа • 1 с.л. брашно • 2 с.л. доматено пюре • 1 с.л. оцет • 1 ч.л. червен пипер • с...

Вегетариански кюфтета

Продукти: (за 5-6 порции) • 1 1/2 ч.ч. ориз • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 яйца • 3-4 глави лук • 1 с.л. олио • чубрица, магданоз • черен и червен пипер • джоджен, сол • брашно за овалване Начин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода и го...

Вегетарианско чили

Продукти: • 400 сварен червен фасул • 400 г белени домати от консерва • 2 моркова • 1 глава лук • 2 по-малки тиквички • 1 скилидка чесън • 1 зелено люто чушле • 3 с.л. зехтин • 1 кубче зеленчуков бульон • 1-2 к.ч. вода • 1 с.л. кетчуп • 1 с.л. доматено...

Гоми

Продукти: (за 5 порции) • 500 г царевично брашно • 1,5 л вода • сол Начин на приготвяне: Към кипящата подсолена вода внимателно прибавяме пресятото брашно, като бъркаме енергично. Варим до получаване на гладка каша. Сервира се топла, вместо хляб към постн...

Грах под капак

Продукти: • 200 г изчистен пресен грах • 15 г краве масло • 1 ч. л. захар • 12 листа от мента • черен пипер на зърна • сол Начин на приготвяне: Слагаме граха в тенджерка и прибавяме маслото, захарта, солта, ментата и черния пипер. Похлупваме съда плътно ...

Грах с картофи

Продукти: (за 4-6 порции) • 500 г картофи • 1 буркан грах • 2 глави лук • 1 к.ч. олио • 1 с.л. доматено пюре • черен пипер, кимион, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото. Прибавяме доматеното пюре, размито в 1 ч.ч. вода...

Грах с картофи и моркови

Продукти: (за 4-5 порции) • 700г грах • 500 г пресни картофи • 5 моркова • 1/2 ч.ч. олио • половин връзка магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме граха, картофите и морковите, като граха сваряваме в неподсолена вода, а морковите и карт...

Грах с марули

Продукти: (за 4 порции) • 500 г грах • 3-4 големи марули • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 2 с.л. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме граха в подсолена вода. Избираме хубавите листа и сърцевината на марулите, нарязваме ги на парчета...

Гръцки сарми

Продукти: (за 4 порции) • 25-30 лозови листа • 4-5 глави лук • 5-6 стръка пресен лук /или 1 глава стар лук/ • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • 1 ч.л. ситно нарязан джоджен • 1 ч.л. ситно нарязан копър • 1 ч.ч. олио • 1 1/2 ч.ч. ориз • 1 ч.л. черен пипер • со...

Гулия по виенски

Продукти: (за 4 порции) • 6 гулии • 2 с.л. краве масло • 2 ч.л. пудра захар • 2 с.л.брашно • магданоз, сол Начин на приготвяне: Избираме хубави млади гулии, обелваме ги и ги нарязваме на продълговати парчета. Пущаме ги в кипяща подсолена вода и варим, докат...

Гулия със зелен грах

Продукти: • 500 г гулия • 200 г зелен грах • половин връзка магданоз • 2 с.л. олио • 3 с.л. краве масло • чубрица, черен пипер • захар, сол Начин на приготвяне: Избираме млади гулии, почистваме ги и ги измиваме неколкократно. Нарязваме ги, задушаваме в ...

Гъбена каша с бяло вино

Продукти: (за 4 порции) • 500 г пресни гъби • 1 ч.ч. бяло вино • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. олио • 2 моркова • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1 дафинов лист • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и ги сваряваме в ...

Гъбена каша с праз

Продукти: • 400 г гъби • 2 стръка праз • половин кофичка кисело мляко • 1 яйце • 1 пакетче краве масло или 1 к.ч. олио • 2-3 с.л. брашно • магданоз • стръкчета целина • сол Начин на приготвяне: Нарязваме гъбите на лентички и ги задушаваме в мазнина...

Гъбена яхния с домати

Продукти: • 300 г гъби (пресни или консервирани) • 2 домата • 2 глави лук • половин глава целина • 2-3 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, ...

Гъбени топки

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. сварени и пресовани картофи • 2 яйца • 1 с.л. брашно • 1 ч.ч. галета • 1 ч.ч. сварени, дребно нарязани гъби • 100 г кашкавал • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Смесваме гъбите и картофите с яйцата, брашно...

Гъби магданозлия

Продукти: (за 4 порции) • 300 г гъби • 1 к.ч. олио • 5-6 стръка пресен лук • 1 с.л. брашно • 1 с.л. доматено пюре • 1 ч.л. червен пипер • 1 лимон • 2 връзки магданоз • сол Начин на приготвяне: Нарязваме по-едрите гъби, а дребните оставяме цели. Вари...

Гъби по молдовски

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг гъби • 1/3 ч, ч. разтопено масло • 4 глави лук • 8 картофа • 1 ч. ч. сметана • 2 дафинови листа • магданоз, копър • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистваме, измиваме и обелваме гъбите, след което ги слагаме за ...

назаднапред
Начало