Кулинарни рецепти » Сосове и гарнитури » Гарнитури

Сосове и гарнитури:

Зелен фасул с лук

Продукти: • 1 кг зелен фасул • 20-25 малки главички лук /арпаджик/ • 1 пакетче краве масло • магданоз, копър, сол Начин на приготвяне: Сваряваме фасула в подсолена вода. Слагаме лукчетата в тенжера с 1 ч.ч. вода и 2 с.л. разтопено масло и задушаваме под капа...

Карамелизирани лукчета

Продукти: • 500 г малки лукчета /арпаджик/ • 1 бучка /колкото орех/ краве масло • 1-2 с.л. захар • 1 к.ч. зеленчуков бульон • сол Начин на приготвяне: Попарваме лукчетата с вряща вода, изваждаме ги едно по едно и ги обелваме. Сгорещяваме маслото в голям ти...

Карибски пържен зелен фасул

Продукти: • 500 г зелен фасул • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • 4 яйца • 3-4 с.л. олио • 300 мл вода • брашно за овалване Начин на приготвяне: Изчистваме и измиваме фасула. Заливаме го с подсолена вода и леко го сваряваме. Отцеждаме. Разбиваме 3 от...

Картофени крокети

Продукти: • 600 г сварени картофи • 120 г брашно • 1 яйце • 1 к.ч. прясно мляко • захар, черен пипер, сол • олио за пържене • Начин на приготвяне: Разбиваме яйцето и брашното с прясното мляко, добавяме настърганите на ситно ренде картофи, черен пипер, за...

Картофени кюфтета с грис

Продукти: • 2 кг картофи • 100 г грис • 2 филии хляб • 500 мл прясно мляко • 50 г краве масло • сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги настъргваме на ренде. Слагаме ги в тензух и изцеждаме добре. Разрохкваме ги, посоляваме и изсипваме в чиния. ...

Картофи соте

Продукти: • 500 г картофи • 2-3 глави лук • 5-6 с.л. олио • магданоз, сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета или на филийки. Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещената мазнина до...

Крем спанак

Продукти: • 1 кг спанак • 2 с.л. брашно • 100 мл прясно мляко • 1 жълтък • 2-3 с.л. масло • сол, черен пипер Начин на приготвяне: Измития и изчистен спанак сваряваме в кипяща подсолена вода, след което отцеждаме и го пасираме. Правим светла запръжк...

Къпани кюфтенца

Продукти: • 1 кг кестени • 1 с.л. краве масло • 2 с.л. ситно смляна галета • 1 жълтък • черен пипер • сол • галета за овалване • краве масло за пържене Начин на приготвяне: Сваряваме кестените и ги обелваме, докато са още горещи. Пасираме ги и при не...

Кюфтенца от кестени

Продукти: • 1 кг кестени • 1 с.л. краве масло • 2 с.л. галета • 1 жълтък • черен пипер, сол • галета за овалване • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Сваряваме кестените. Докато са още горещи, почистваме ципите им и ги пасираме. Прибавяме маслото,...

Леща с масло и доматено пюре

Продукти: • 300 г леща • 40 г краве масло • 4-5 с.л. доматено пюре • 1 глава лук • сол Начин на приготвяне: Накисваме лещата за 3 часа в студена вода. Варим я в същата вода, докато омекне. Изпържваме ситно нарязания лук в сгорещеното масло, прибавяме...

Лук в сладко-кисел сос

Продукти: • 350 г дребен лук • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 2 карамфилчета • 1 дафинов лист • 2 с.л. оцет • сол Начин на приготвяне: Варим необеления лук 10 мин в подсолена вода. Изваждаме го, нарязваме го на тънки филийки и запържваме в сгорещеното ол...

Млади картофи с естрагон

Продукти: • 1 кг млади картофи • 6-7 листенца естрагон • 1 к.ч. сок от печено месо • сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки. Изпържваме ги до златисто в сгорещеното олио и леко посоляваме. Попарваме въ...

Моркови с ориз

Продукти: • 1 кг моркови • 50 г краве масло • 1/2 к.ч. ориз • 1 глава лук • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета. В тенджера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода, слагаме металната скара и разстиламе върху нея морковите. Затва...

Ориз в чашки

Продукти: • 1 ч.ч. ориз • 1 глава лук • 3-4 с.л. краве масло • 3/4 ч.ч. настърган кашкавал /или шунка/ • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме ситно лука. Запържваме го заедно с ориза и маслото. Заливаме с гореща вода /или бульон/, посоляваме, по...

Подлучени мариновани гъби

Продукти: • 1 малко бурканче мариновани гъби • 1 глава чесън • сол Начин на приготвяне: Нарязваме гъбите и ги слагаме в малка салатиера. Прибавяме изчистения чесън, счукан с малко сол. Разбъркваме и посоляваме на вкус. Можем да полеем с малко олио или със соса...

Принцес картофи

Продукти: • 1 кг картофи • 1 пакетче краве масло • 50-60 г кашкавал • 2 жълтъка • 1 цяло яйце • 1 с.л. брашно • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пресоваме. Разбиваме маслото на пяна и прибавяме към него един по един жълтъц...

Пържена картофена слама

Продукти: (за 2-3 порции) • 500 г едри картофи • 1 бучка краве масло • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Нарязваме картофите на тънки филийки, а филийките - на тънки като сламки ивички. Слагаме ги в силно загрята маслена баня и пържим до златист...

Пържени доматени филийки със сирене

Продукти: • 500 г едри твърди домати • 100 г сирене • 1-2 с.л. брашно • 1 ч.л. коняк • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на кръгли филийки, овалваме ги в брашното и бързо изпържваме в гореща мазнина /или на маслена баня/. Изваждам...

Пържени картофи с пържен лук

Продукти: • 700-750 г картофи • 4 глави лук • 3-4 с.л. сос от печено или силен говежди бульон • половин пакетче краве масло • 3-4 с.л. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги пускаме за 10 мин в кипяща подсолена вода. Изважда...

Пъстри кюфтенца

Продукти: • 400 г картофи • 600 г различни зеленчуци (моркови, грах, зелен фасул, зеле и др.) • 250 г краве масло • 3 филии бял хляб • 3 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • 1 ч.ч. бульон • 10-12 бадема • 1-2 с.л. галета • черен пипер, сол Начин на приготвяне...

Сръбски Айвар

Продукти: • 300 г чушки • 300 г патладжани • 2-3 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • лимонов сок • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките и патладжаните, обелваме ги и отстраняваме дръжките и семената. Прекарваме ги през машинка за мел...

Хлебарска гарнитура

Продукти: • 1 кг картофи • 20 малки лукчета • 1 ч.ч. бульон • 30 г краве масло • сол Начин на приготвяне: Варим обелените картофи, докато се полусварят. Запържваме обелените лукчета в маслото. Прибавяме нарязаните на колелца картофи и пържим още 5 мин. ...

Чилийски ориз с банани

Продукти: • 200 г ориз • 2 с.л. масло • 2-3 банана • 1 щипка черен пипер • магданоз, сол Начин на приготвяне: Сваряваме изчистения и измит ориз в 600 мл подсолена вода. Запържваме обелените и нарязани на тънки ивици банани в сгорещеното масло и ги см...

Шарена гарнитура

Продукти: • 3-4 моркова • 1 сладка бяла ряпа • 2 шепи зелен фасул • 8 малки картофчета • 1 ч.ч. пресен зелен грах • сос по желание • сол • краве масло или олио за пържене Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета, а ряпата и картофите на к...

назаднапред
Начало