Козметични рецепти » Натиснете там, където ви боли

 Натиснете там, където ви боли

Домашният ви лекар не е на разположение или пък вие сте на стотици километри от него. Голяма работа! Масажите, които ви предлагаме, са в състояние да облекчат стреса, да премахнат главоболието и да отпуснат схванатите мускули.

Шията

В повечето случаи главоболието се дължи на прекалено силно напрежение в мускулите на врата и раменния пояс. Затова, вместо да тичате към домашната аптечка, прибегнете до помощта на ръцете си.
• Поставете длани върху раменете, после издишайте и отпуснете глава назад. Като плъзгате пръсти по ключиците си, размачкайте енергично мускулите.
• Сложете пръстите на двете си ръце в основата на черепа. Натискайте многократно, бавно и с кръгови движения.
• Кръстосайте пръсти зад главата си и позволете на тежестта на лактите да я увлече бавно назад - трябва да почувствате опъване между ключиците.

Гърбът

Болките и неприятните усещания в една от най-пренебрегваните зони на тялото могат да бъдат премахнати посредством масажа, към който прибягват членовете на френския олимпийски отбор.

За долната част на гърба:
Легнете по гръб, свийте колене и стъпете с ходила на пода. Поставете тенисна топка под най-ниско разположената точка на гръбначния стълб и се отпуснете върху нея с цялата си тежест. Задръжте няколко секунди, после преместете топката 5 см по-нагоре и повторете. Трябва да стигнете така на височината на гръдния си кош, наблягайки най-много на местата, в които чувствате болка, когато посещавате тоалетната.

За средната част:
Легнете по гръб и сложете те-нисната топка между ключиците си, след което залюлейте тяло наляво и надясно.

За горната част:
Поставете дясната си ръка зад тила - лакътят ви трябва да сочи към тавана. Лявата
изнесете пред торса и натиснете с нея участъка, разположен под дясната мишница. Повторете от другата страна.

Краката

• Седнете, поставете лявото ходило върху дясното бедро и го хванете с две ръце. Размачкайте го в посока от пръстите към глезените - целта е да активизирате кръвообращението.
• С палци, поставени един върху друг, натискайте силно средата на едното и на другото стъпало.
• За да се ободрите моментално, хванете ходилото си с едната длан, а с външния ръб на другата започнете да го удряте бързо и рязко. Завършете, като издърпате един по един пръстите на краката си.

Ако работите дълго с компютър

Масаж на лицето (5 минути)
• Ще отстраните напрежението в очите и болките в главата,
• натискайки слепоочията си със събрани палци и показалци.
• За да не присвивате очи, натиснете средата на челото с палците и показалците на двете ръце, после раздалечете пръсти, опъвайки кожата та ка, сякаш искате да я разкъсате.
• Заоблете длани и ги поставете пред очите си -импровизираният мрак ще ги успокои.

Масаж на ръцете (по 2 минути всяка)
• Болките в дланите и пръстите могат да бъдат премахнати чрез размачкване на мястото между палеца и показалеца.
• Хващайте поред всеки един от пръстите си и го издърпвайте в посока от първата към последната фаланга.
• Масажирайте кръгово и доста енергично основата на всяка длан.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Формата на лицето – разчитайте на нея

За да изглеждаме точно толкова хубави, колкото ни се иска, ние трябва да съобразяваме прическата, грима, бижутата и даже деколтетата на дрехите си със своето лице - кръгло, издължено, квадратно, триъг...

Звуците като лекарство

От древни времена е известно, че звуците притежават чудодейна сила. Бойните възгласи, молитвите, тъжните и весели песни – това са преди всичко звуци. Неодавна учените доказаха, че звънът на църковните...

13 прости правила за добро настроение

Мнозина смятат, че черните дни в живота им може да продължават вечно. Оценявате се “на нула”, предишните стимули отказват да действат, перспективите ви се струват твърде мрачни. Усещате неумолимото пр...

Красивa в новогодишната нощ

Нова година е най-чаканият празник, свързан с много радост, притеснения, приготовления, изненади. Обикновено в навечерието й усещате колко сте изтощени и напрегнати. А на всяка цена искате да сте във ...

Начало