Продукти:
• 1 кг захар на 100 зърна от едро узряло грозде
• 1 пълна ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
Избираме твърди гроздови зърна и внимателно им изваждаме семките. Сваряваме гъст сироп от захарта и 2 ч.ч. вода и го отстраняваме от огъня да се охлади. Прибавяме зърната грозде и ги оставяме да престоят в сиропа 30 мин.
Варим сладкото на умерено слаб огън без да бъркаме. В края на варенето прибавяме 3-4 листенца индрише или 2-3 зрънца карамфил. Варим още 3-4 минути. Изчакваме сладкото да изстине и го разливаме в буркани.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...