Продукти: (за 4 порции)
• 750 г говеждо месо
• 4 големи патладжана
• 1 с.л. свинска мас
• 4 глави лук
• 1 яйце
• 2 с.л. сметана
• 3-4 домата
• 1 с.л. доматено пюре
• 2-3 с.л. олио
• 1 с.л. галета
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме измитите и необелени патладжани на колелца с дебелина 1 см. Попарваме ги във вряла вода и ги отцеждаме. Изпържваме всяко парче от двете страни в сгорещено олио.
Прекарваме месото през месомелачка, смесваме го със ситно нарязания и изпържен в маста лук и запържваме. Оставяме сместа да изстине, прибавяме яйцето, сметаната, черен пипер и сол и разбъркваме.
В намазана с мас и поръсена с галета тавичка нареждаме ред патладжани ред кайма, като последния ред е от патладжани. Заливаме с доматеното пюре, размито в 2 с.л. вода, нареждаме нарязаните на кръгчета домати и запичаме в умерена фурна.
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...