Кулинарни рецепти » Пушена плешка, задушена с вино

 Пушена плешка, задушена с вино
/Италия/

Продукти: (за 5 порции)

• 1 кг пушена плешка
• 8 с.л. сухо бяло вино
• 3 с.л. олио
• 1 голяма глава лук
• 2 големи моркова
• 2 стръкчета целина
• 2 стръкчета магданоз
• 1 дафинов лист
• 300 мл месен бульон или вода
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме плешката в студена вода и я оставяме да престои 1 нощ. На следващия ден подсушаваме, заливаме с виното и оставяме за няколко часа на хладно място, като през това време няколко пъти обръщаме месото.

Изпържваме в олиото нарязаните на парченца лук, целина и моркови, прибавяме ситно нарязания магданоз, захлупваме и задушаваме 5 мин на съвсем слаб огън. След това слагаме в съда пушеното месо, слагаме черен пипер и дафинов лист, заливаме с бульона, захлупваме и задушаваме на тих до умерен огън, докато месото омекне /около 1 1/2 часа/.

Отстраняваме кожата от омекналото месо, нарязваме го на парчета и го подреждаме в огнеупорен съд. Пресоваме зеленчуците с бульона, прибавяме виното, в което е киснало месото и варим няколко минути. След това заливаме месото със соса и го запичаме в предварително загрята слаба фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Начало