Продукти: (за 12-16 порции)
• 1 пуйка с дреболиите
• 1 ч.ч. ориз
• 5-6 гъби
• 100-150 г телешка кайма
• 1 тънко резенче сланина
• 1 глава лук
• 1 морков
• 1 с.л. стафиди
• 1 ябълка
• 2 филии сух бял хляб
• 2-3 с.л. олио
• 60 г краве масло
• 2-3 с.л. брашно
• 2 яйца
• 1 ч.ч. прясно мляко
• настъргана кора и сок от 1 лимон
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме почистените птичи дреболии в подсолена вода и ги нарязваме на малки парченца.
Сгорещяваме олиото и задушаваме в него ситно нарязаните лук и морков и сварените дреболии. Прибавяме ориза и го задушаваме до прозрачност. Прибавяме нарязаната на ивички сланина, каймата, стафидите, настърганата ябълка и 3-4 с.л. бульон от дреболиите. Отстраняваме сместа от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус.
С тази смес пълним коремната кухина на почистената и измита птица. Зашиваме коремния отвор и пущаме птицата да се вари в подходящ съд с вряща подсолена вода, към която сме прибавили малко олио. Варим в продължение на 2 - 2 1/2 часа и изваждаме пуйката.
Отстраняваме конците и внимателно изваждаме плънката. Обелваме кожата на птицата, смиламе я и я прибавяме към плънката. Нарязваме месото на кубчета и го разпределяме по чиниите за сервиране, така че във всяка чиния да има и бяло месо.
Правим светла запръжка от брашното и сгорещеното масло, разреждаме с охладения и обезмаслен бульон. Кипваме получения сос, отстранявамего от огъня и го застройваме с разбития в млякото яйчен жълтък. Подправяме соса на вкус със сол, кората и сока от лимона. Преди поднасяме заливаме месото с приготвения сос.
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...