Продукти:
• 3 яйца
• 150 г захар
• 1 ванилия
• 1 щипка сол
• 1 ч.л. настъргана лимонова кора
• 1 ч.л. канела
• 150 г смлени бадеми
• 150 г ситно нарязани фурми
• 3 с.л. лимонов сок
За намазване:
• 100 г пудра захар
• 2 с.л. ром
За украса:
• 3 цели фурми
• 6 цели бадемови ядки
• 2 с.л. накълцани бадеми
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата на пяна и постепенно прибавяме размесената с ванилията захар и солта. Разбиваме, докато захарта се стопи.
Смесваме смлените бадеми с настърганата лимонова кора, прибавяме ситно нарязаните фурми, разбъркваме и сипваме при яйцата. Разбъркваме още веднъж и изсипваме в покрита с хартия тортена форма.
Печем 35 мин в предварително загрята фурна при температура 200°С. Изваждаме готовия блат, поръсваме го с лимонов сок и го оставяме да изстине.
Разбъркваме пудрата захар с рома и намазваме изстиналия сладкиш. Разделяме целите фурми на половинки, изваждаме костилките, слагаме във всяка половинка по един бадем и ги нареждаме върху сладкиша. Накрая поръсваме отгоре с изпечените до кафяво накълцани бадеми.
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...