Кулинарни рецепти » Сладкиш с фурми

 Сладкиш с фурми

Продукти:

• 3 яйца
• 150 г захар
• 1 ванилия
• 1 щипка сол
• 1 ч.л. настъргана лимонова кора
• 1 ч.л. канела
• 150 г смлени бадеми
• 150 г ситно нарязани фурми
• 3 с.л. лимонов сок

За намазване:

• 100 г пудра захар
• 2 с.л. ром

За украса:

• 3 цели фурми
• 6 цели бадемови ядки
• 2 с.л. накълцани бадеми

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата на пяна и постепенно прибавяме размесената с ванилията захар и солта. Разбиваме, докато захарта се стопи.

Смесваме смлените бадеми с настърганата лимонова кора, прибавяме ситно нарязаните фурми, разбъркваме и сипваме при яйцата. Разбъркваме още веднъж и изсипваме в покрита с хартия тортена форма.

Печем 35 мин в предварително загрята фурна при температура 200°С. Изваждаме готовия блат, поръсваме го с лимонов сок и го оставяме да изстине.

Разбъркваме пудрата захар с рома и намазваме изстиналия сладкиш. Разделяме целите фурми на половинки, изваждаме костилките, слагаме във всяка половинка по един бадем и ги нареждаме върху сладкиша. Накрая поръсваме отгоре с изпечените до кафяво накълцани бадеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Начало