Продукти: (за 8 порции)
• 1 прясна зелка /около 1 кг/
• 500 г кайма /смес/
• 1 к.ч. ориз
• 1 к.ч. олио
• 1 глава лук
• 2 домата /пресни или от консерва/
• магданоз, копър, джоджен
• черен пипер, сол
За соса:
• 2 яйца
• 2 лимона
• 2 с.л краве масло
• 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Пущаме зелката за 5 мин във вряща подсолена вода, след което отделяме листата от кочана. Изрязваме дебелите им части и застиламе с тях дъното на тенджерата.
Смесваме каймата с ориза, обелените и настъргани домати, ситно нарязаните лук, копър, магданоз и джоджен. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с олиото и омесваме добре.
Разпределяме сместа върху зелевите листа, оформяме сармички и ги нареждаме в тенджерата. Наливаме топла вода, затискаме ги с обърната чиния и ги варим 40 мин на слаб огън.
Загряваме маслото в малка тенджера и постепенно прибавяме брашното, като непрекъснато бъркаме. Разреждаме с 1 ч.ч. бульон от сармите.
Отделно разбиваме яйцата, прибавяме капка по капка лимоновия сок, след което внимателно смесваме със запърженото брашно. Когато сосът се сгъсти, заливаме с него сармите и ги поднасяме топли.
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...