Кулинарни рецепти » Петмез от грозде

 Петмез от грозде

Продукти:

• 10 л гроздов сок
• 100 г бяла пръст
• индрише

Начин на приготвяне:

Избираме добре узряло сладко грозде, оронваме зърната, пресоваме ги и отцеждаме сока. Изсушаваме бялата пръст, стриваме я на прах и я изсипваме в голям съд.

Възвираме гроздовия сок и го изсипваме при пръста (на 10 л гроздов сок – 100-120 г пръст). Разбъркваме, като внимаваме да не изкипи, и оставяме да се утаи. На другия ден отливаме избистрения сок и слагаме да се вари на силен огън.

Щом започне да се сгъстява, слагаме няколко листа индрише, вързани на китка. Варим петмеза, докато се сгъсти като пчелен мед, след което още горещ го разсипваме в добре изсушени буркани.

Автор: Виолета Драгова

Представяме Ви:

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Начало