Кулинарни рецепти » Петмез от грозде

 Петмез от грозде

Продукти:

• 10 л гроздов сок
• 100 г бяла пръст
• индрише

Начин на приготвяне:

Избираме добре узряло сладко грозде, оронваме зърната, пресоваме ги и отцеждаме сока. Изсушаваме бялата пръст, стриваме я на прах и я изсипваме в голям съд.

Възвираме гроздовия сок и го изсипваме при пръста (на 10 л гроздов сок – 100-120 г пръст). Разбъркваме, като внимаваме да не изкипи, и оставяме да се утаи. На другия ден отливаме избистрения сок и слагаме да се вари на силен огън.

Щом започне да се сгъстява, слагаме няколко листа индрише, вързани на китка. Варим петмеза, докато се сгъсти като пчелен мед, след което още горещ го разсипваме в добре изсушени буркани.

Автор: Виолета Драгова

Представяме Ви:

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Начало