Кулинарни рецепти » Лазаня Фонтина

 Лазаня Фонтина

Продукти:

• 1 пакет пресни кори за лазаня
• 1 голяма глава лук
• 50 г краве масло
• 1 с.л. зехтин
• 2 скилидки чесън
• 2 дафинови листа
• 1 кг гъби
• 250 мл зеленчуков бульон
• 1 с.л. доматено пюре
• 1 щипка морска сол
• 300 г сирене Фонтина
• 50 г настърган пармезан
• 3 ч.ч. сос бешамел
• индийско орехче

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на филийки и го запържваме в смес от маслото и зехтина заедно с дафиновите листа и нарязания чесън. Щом поомекне, прибавяме нарязаните гъби, намаляваме огъня до среден и пържим 15 мин, като периодично разбъркваме.

Когато гъбите са готови, сипваме доматеното пюре и бульона, усилваме огъня и варим, докато течността остане наполовина. Накрая подправяме с черен пипер и сол.

Покриваме дъното на намаслена тавичка с кори за лазаня, заливаме с 1/4 от бешамела, подправен с индийско орехче, разстиламе 1/3 от приготвената плънка и поръсваме с настъргано сирене Фонтина. Повтаряме операцията още 2 пъти.

Отгоре покриваме с последните кори, заливаме с останалия бешамел и поръсваме с настърган пармезан. Печем 45 мин в умерено загрята фурна – до получаването на златистокафява коричка.

Автор: Петя Даскалова

Представяме Ви:

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Начало