Продукти: (за 4-5 порции)
• 1 малка глава червено цвекло
• половин глава лук
• 1 парче целина
• 2-3 листа целина
• 2-3 моркова заедно с младите листа
• 2 корена магданоз
• 1-2 зелени чушки
• 4 картофа
• 3-4 домата
• 1 парче прясно зеле
• 1 с.л. брашно
• 2 филии стар хляб
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 щипка ким
• 5-6 зърна черен пипер
• 1 дафинов лист
• 3-4 с.л. олио
• 1 ч.л. оцет
• магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме зелката от кочана и твърдите части и я нарязваме на едро. Заливаме я с кипяща подсолена и подкиселена с оцета вода. Оставяме я да кисне 2-3 мин, след което отцеждаме, заливаме я с друга леко подсолена вода и варим на умерен огън.
Когато зелето поомекне, прибавяме обелените и ситно нарязани картофи и също ги варим до омекване.
Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото. Прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на ситно и ги задушаваме няколко минути. Поръсваме леко запеченото брашно, заливаме с 2-3 ч.ч. вода, прибавяме натрошения хляб и варим на тих огън.
Когато зеленчуците поомекнат сипваме всичко при картофите и зелето. Прибавяме дафиновия лист, кима и черния пипер. Наливаме малко гореща вода и кипваме супата. Отстраняваме от огъня, опитваме на сол и застройваме с киселото мляко.
Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...