20.01.2021 година
1564339898.swf
С
ладкиши и кексове » Козунаци
  2056  |   0  
Домашен козунак
Продукти:

• 1 кг брашно
• 1 кубче мая
• 7 яйца
• 300 мл прясно мляко
• 300 г захар
• 1щипка сол
• 150 г краве масло
• настъргана кора от 1 лимон
• 1 ванилия
• 1 ч.ч. стафиди
• 1 жълтък
• 50 г орехови ядки
• захар за поръсване
• олио за примесване и намазване на тавичката

Начин на приготвяне:

Най-важно е да оставим всички продукти да престоят на стайна температура 1 час преди да започнем да работим.

Затопляме млякото и размиваме в него маята с 2 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Покриваме с кухненска кърпа и оставяме сместа да шупне добре. Пресяваме брашното в затоплена голяма купа. После в средата правим кладенче и прибавяме шупналата мая, леко разбитите яйца, прясното мляко, захарта, лимоновата кора, ванилията, 1 щипка сол и 100 г омекнало масло. Омесваме гладко тесто, като при месенето потапяме ръцете си в олио, а не в брашно.

Когато тестото започне да прави мехурчета, го прехвърляме в намазана с олио купа, покриваме с кърпа и слагаме купата на топло за 2 часа. Добре е върху тази кърпа да се сложи едно сгънато одеяло, за да му е топло на тестото. Чакаме да удвои обема си. Премесваме, пак оставяме на топло за още 1 час.

Прибавяме орехите и стафидите и оформяме козунака. Слагаме го в намаслена и набрашнена тавичка и оставяме да втасва още 40 мин. Накрая намазваме с разбития жълтък и поръсваме със захар. Печем при температура 180°С около 35-40 мин (зависи от фурната).
13.04.2016 г. / Марияна Желева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021