Кулинарни рецепти » Джем от сини сливи

 Джем от сини сливи

Продукти:

• 1 кг сливи
• 800 г захар
• 1,5 л избистрена варна вода
• 100 мл сливова ракия
• 1/4 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Избираме добре узрели сливи, обелваме ги и им махаме костилките. Натапяме ги за 24 часа във варна вода. Измиваме ги на течаща вода и ги режем на четири по дължина.

Кипваме захарта в 100 мл вода и пускаме сливите да се варят в нея 15 мин. Щом станат полупрозрачни изваждаме ги с решетеста лъжица, а сиропа варим, докато се сгъсти. Прибавяме лимонената киселина разтворена в малко вода, оставяме го да изстине и сипваме ракията.

Плодовете нареждаме в сухи бурканчета и ги заливаме със сиропа. Затваряме с капачки и държим на хладно място.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Начало