• 1 кг череши
• 800 г захар
• 1 каф.л. лимонена киселина
• 1 клонче индрише
Начин на приготвяне:
Почистваме черешите от костилките и ги слагаме в съда, в който ще ги варим. Поръсваме захарта, захлупваме и оставяме черешите да престоят 10-12 часа.
После наливаме 1 к.ч. вода и слагаме на огъня. Варим 20 мин след като сместа кипне, като периодично обираме пяната с решетеста лъжица. Сладкото е готово, когато капка от сиропа, капната върху наклонен порцеланов съд, не се разлива.
Прибавяме към готовото сладко лимонената киселина и индришето, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Захлупваме съда и оставяме сладкото за 1 нощ, за да могат черешите да поемат течността и ароматите.
На другия ден разливаме в буркани и затваряме херметически.
Слагането на индрише в сладко от бели череши е най-бруталното нещо, което може да се направи.
Това сладко има свой, неповторим, много фин аромат.
Каквото и да се сложи в това сладко е чиста кретения.
Индришето е много добра билка, но задушава всякакъв друг аромат. То е за хора, изгубили всякакво чувство за вкус, които варят сладка и компоти от боклуци и за това го слагат, та да приличат на нещо!
Долу на индришето и всякакви други боклуци в сладкото от бели череши!