Продукти: (за 4 порции)
• 500 г кайма /телешка или агнешка/
• 2-3 стръка пресен лук
• 1 к.ч. ориз, 5-6 с.л. олио
• 1 яйце
• 1 с.л. ситно нарязан копър
• 20-25 млади лозови листа
• черен пипер, сол
За соса:
• 1 кофичка сметана
• 2 яйца
• 1 с.л. препечено брашно
• сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме ориза в 1 ч.ч. леко подсолена вода.
Почистваме лука, нарязваме го на ситно и го задушаваме в олиото и 2 с.л. вода. Когато остане на мазнина, прибавяме каймата, сварения и отцеден ориз, ситно нарязания копър, разбитото яйце, черен пипер и сол на вкус.
Попарваме леко лозовите листа и завиваме в тях сарми от приготвената смес. Нареждаме сармите на дъното на тенджера плътно една до друга, заливаме ги с топла вода, колкото да ги покрие, притискаме с чиния и варим на тих огън.
Разбиваме яйцата за соса, прибавяме препеченото брашно и варим на тих огън. Когато сосът се посгъсти, прибавяме сметаната, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Поднасяме соса в сосиера.
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...