Продукти:
• 1 телешки джолан
• 5-6 стръка праз
• 1 дюля
• 200 г пресни печурки
• 5-6 домата
• 3 моркова
• 1 с.л. захар
• 100 мл олио
• 50 г масло
• 150 мл бяло вино
• черен пипер
• малко лют пипер
• сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сваряваме джолана в тенджера под налягане за 30-40 минути. След като изстине го нарязваме на едри парчета.
Почистваме праза и го нарязваме на парчета по 3-4 см. Сгорещяваме олиото и задушаваме на слаб огън праза и морковите нарязани на шайби.
Добавяме почистените гъби, лютия и черния пипер, захарта, маслото, доматите и късовете месо. Заливаме с бялото вино и последно слагаме почистената и нарязана дюля. Посоляваме и добавяме 250 мл от прецедения бульон, в който е вряло месото.
Пресипваме всичко в глинен съд и печем час и половина на 180-200°С. Дюлите може да заместим със сушени кайсии.
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...