Кулинарни рецепти » Доматен сос с босилек

 Доматен сос с босилек

Продукти:

• 6 кг домати
• 4-5 скилидки чесън
• 2 глави лук
• 150 мл олио
• сол и захар на вкус
• смлян черен пипер
• 1 голяма връзка пресен босилек

Начин на приготвяне:

Измиваме листенцата на босилека и ги нарязваме ситно. Обеления чесън счукваме, а лука нарязваме ситно. Заливаме 4 кг измити домати с вряла вода, обелваме ги, разполовяваме ги и с чаена лъжичка изваждаме семенната им част. Оставяме ги да се отцедят.

Сгорещяваме олиото и леко задушаваме лука и чесъна. Прибавяме останалите 2 кг домати, обелени и нарязани на по-дребни парченца, а също и подправките, без солта. Варим ги 25-30 мин, без да ги бъркаме. Прецеждаме соса, посоляваме го, разбъркваме и оставяме да изстине.

Насипваме бланшираните половинки домати в буркани, наръсваме с босилек и заливаме със соса. Затваряме бурканите и ги стерилизираме 10-15 минути. По желание, за по-пикантен вкус, може да сложим във всеки буркан по 2-3 едри черни маслини без костилките.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Начало