Кулинарни рецепти » Десерти » Кремове и мусове

Десерти:

Желиран крем с лимони

Продукти: • 4 ч.ч. прясно мляко • 1 ч.ч. вода • 3 с.л. брашно • 5 яйца • 300 г захар • кората от един лимон • 2 с.л. желатин • плодове от сладко Начин на приготвяне: Смесваме водата, млякото, брашното и половината захар, разбиваме много добре и на ум...

Желиран крем с южни плодове

Продукти: • 800 мл прясно мляко • 6 яйца • 4 с.л. брашно • 3 пълни с връх ч.л. желатин • 1-2 банана • 1 портокал • счукани орехи и лешници • 3-4 с.л. стафиди • 2 с.л. какао • плодове от сладко по избор: вишни, смокини, портокалови кори и др. Начин на ...

Желиран ябълков крем

Продукти: • 1 кг ябълки • 1 ч.ч. захар • 2 белтъка • сок от 1 лимон • 1 с.л. ситно настъргана лимонова кора • 3 ч.л. желатин За крокана: • 1 к.ч. захар • 20 г краве масло • 1 к.ч. запечени орехови ядки Начин на приготвяне: Задушаваме в съв...

Жълт крем с плодове

Продукти: (за 4 порции) • 4 жълтъка • 1 ванилия • 2 с.л. брашно • 300 мл прясно мляко • 1 ч.ч. захар • 500 малини /къпини, касис/ Начин на приготвяне: Разбиваме един след друг жълтъците заедно с ванилията. Отделно размиваме брашното с такова количество с...

Жълтъчена пяна

Продукти: • 4 жълтъка • 90 г захар • 4 с.л. бяло десертно вино • 4 с.л. сухо бяло вино Начин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме...

Зерде

Продукти: (за 6 порции) • 1 ч. ч. ориз • 1 ч. ч. захар • канела на прах • розова вода Начин на приготвяне: Варим ориза дълго време до пълното му омекване. След като се свари, го прецеждаме и добавяме захарта. Разбъркваме добре, докато захарта се разтопи...

Извара с ябълково пюре

Продукти: (за 4 порции) • 250 г извара • 500 г ябълки • 1 ч.ч. захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги почистваме от семената. Настъргваме ги на ситно ренде или ги прекарваме през месомелачка със ситна решетка. Претриваме изварата...

Карамелизиран крем

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. захар • 4 яйца • 4 с.л. нишесте /или брашно/ • 1 л прясно мляко • шоколад /или шоколадови пръчици/ Начин на приготвяне: Карамелизираме 1 ч.ч. захар. Сипваме при карамела жълтъците, които предварително сме разбили с нишестето /брашнот...

Каша от жито и царевични зърна

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. жито • 100 г царевични зърна • 200-250 г мед • 100 г стафиди • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 1 ч.л. канела Начин на приготвяне: Сваряваме на тих огън житото и царевичните зърна. Отделяме 1 ч.ч. от сместа, а останалото жито и цареви...

Кисел от бадемово мляко

Продукти: (за 6 порции) • 1 л прясно мляко • 150 г захар • 120 г пшенично или картофено нишесте • 100 г бадемови ядки Начин на приготвяне: Отделяме 1 ч.ч. от прясното мляко, а в останалото сипваме бадемите, които сме обелили и счукали много добре в хаванче. ...

Кисел от гроздов сок

Продукти: • 600 мл гроздов сок • 40 г нишесте • 70 г орехови ядки Начин на приготвяне: Слагаме пресния гроздов сок на огъня да кипне. Размиваме нишестето в малко студен гроздов сок и го прибавяме на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Варим 2-3 минут...

Кисел от компот

Продукти: • 1 буркан компот от кайсии /праскови, ягоди, малини и др./ • 2 к.ч. нишесте • 3 ч.ч. вода • 2 к.ч. захар • лимонена киселина Начин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сиропа и пасираме през сито. Загряваме до завиране водата заедно със сиропа ...

Кисел от череши

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 кг череши • 4 с.л. нишесте /или брашно/ • захар на вкус • ванилия /или канела/ за ароматизиране Начин на приготвяне: Измиваме черешите и ги почистваме от костилките. Сваряваме ги в 1,5 л вода и докато са още топли, ги претриваме...

Кисел от ябълки с ванилия

Продукти: • 750 г ябълки • 5 ч.ч. вода • 1 ч.ч. нишесте • 1 к.ч. захар • 1 ванилия • лимонена киселина Начин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на резенчета. Пущаме обелките и семенната част във...

Кисел от ябълки с карамфил и канела

Продукти: • 1 кг ябълки • 1 пръчица канела • 3-4 зърна карамфил • 4 с.л.нишесте • 200-300 г захар Начин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги нарязваме на резенчета, без да ги белим. Почистваме ги от семенната част и ги заливаме с 6-7 ч.ч. вода. Прибавяме ...

Козуначен крем

Продукти: • 500 г козунак • 1 1/2 к.ч. захар • 4 яйца • 750 мл прясно мляко • 1 пакетче ванилия Начин на приготвяне: В подходяща тавичка карамелизираме половин кафена чашка захар. Отгоре натрошаваме много ситно козунака. Разбиваме яйцата със захарта...

Кокосов крем

Продукти: (за 10 порции) • 200 г захар • 200 г кокосови стърготини • 750 мл прясно мляко • 4 големи яйца • 1 щипка сол • 1 ванилия • 50 мл полусухо шери • 250 г разбита сметана • 50 г печени и разполовени бадеми /може и захаросани/ Начин на приготвяне:...

Кокосов крем с ягодов сос

Продукти за крема: • 150 мл течна сметана • 1 ванилия • 125 г кокосови стърготини • 10 г желатин • 1 к.ч. захар • сока от 1 лимон • 300 мл бита сметана За соса: • 500г ягоди • 2-3 с.л. захар Начин на приготвяне: Нагряваме сметаната заедно ...

Крем със сухо грозде

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 50 г сухо грозде • 2 с.л. ром • 3 жълтъка • 1 с.л. нишесте • вода /колкото да покрие гроздето/ • захар на вкус Начин на приготвяне: Накисваме сухото грозде в хладка вода, примесена с рома, за да набъбне и да се аромати...

Крем Ананас

Продукти: (за 6-8 порции) • 500 г сметана • сокът от 1 лимон • 1 компот от ананас • 1 ч.ч. пудра захар • 4 ч.л. желатин • 2 с.л. пудра захар Начин на приготвяне: Плодовете от компота нарязваме на малки парченца. Накисваме желатина в малко хладка вода и ...

Крем Брюле

Продукти: (за 6-8 порции) • 1 л прясно мляко • 200 г захар • 4 яйца • 4 пълни с връх с.л. брашно • 1 ванилия • 3-4 с.л. захар за карамела • кокосови стърготини за поръсване Начин на приготвяне: Размиваме брашното с малко хладка вода или мляко на гъста...

Крем Ванилия

Продукти: • 2 ч.ч. прясно мляко • 3 жълтъка и 3 белтъка • 2 равни с.л. брашно • 12-15 бучки захар • 2 ч.л. захар на пясък • 2 ванилии Начин на приготвяне: Размиваме брашното в една част от студеното мляко и го прибавяме към останалото мляко, в което сме ...

Крем Ванилия с нишесте

Продукти: • 2 чаени чаши прясно мляко • 15 бучки захар • 3 супени лъжици нишесте • 2 яйца • 1 прах ванилия • 1 чаена чаша вода Начин на приготвяне: Разтапяме бучките захар в млякото, добавяме половината от водата. В другата половина от водата размиваме н...

Крем Ванилия с ягоди

Продукти: • 1 ч.ч. прясно мляко • 6 жълтъка • 8-10 бучки захар • 1 ванилия • 500 г ягоди Начин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме. Разтваряме захарта в млякото и прибавяме разбитите жълтъци, върху слаб огън и при непрекъснато биене, докато по...

назаднапред
Начало