Кулинарни рецепти » Сливенски милинки

 Сливенски милинки

Продукти:

• 600 г брашно
• 20 г мая за хляб
• 2 щипки сол
• 2 с.л. олио
• 2 пълни с.л. свинска мас
• 100 г краве масло
• 1 яйце
• пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в 100 мл вода, 1 щипка сол и 1 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след като бухне, добавяме още 1 ч.ч. вода и 1 с.л олио. Сипваме 500 г брашно, замесваме меко тесто и го оставяме на топло да втаса.

Отделно приготвяме смес от 1 с.л. разтопена мас и 1 с.л. олио. Потапяме пръстите си в тази смес, късаме от втасалото тесто топчета с големината на орех и ги нареждаме едно до друго в обилно намаслена тавичка. Леко притискаме с ръце наредените милинки и ги оставяме още 30 мин на топло, за да втасат.

Смесваме останалото масло с разбитото яйце, разтопените мас и масло, 1 с.л. вода и 1 щипка сол. Разбъркваме и заливаме втасалите милинки с тази смес. Оставяме милинките да престоят 15 мин в заливката и ги печем в силна фурна, докато почервенеят. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Начало