Кулинарни рецепти » Баварски щрудел

 Баварски щрудел
(Германия)

Продукти:

• 2 ч.ч. брашно
• 1 щипка сол
• 1-2 с.л. разтопено масло /или олио/
• 1 яйце
• 1/2 ч.ч. топла вода
• пудра захар
• разтопено масло за намазване на тестото

За плънката:

• 1 ч.ч. заквасена сметана
• 1,5 кг ябълки
• 1 к.ч. захар
• 1 к.ч. стафиди
• 1 к.ч. ситно нарязани фъстъци
• 3-4 с.л. препечена галета /по желание/

Начин на приготвяне:

Сипваме в голяма купа брашното заедно със солта и правим по средата кладенче. Прибавяме яйцето, водата и разтопеното масло. Бъркаме, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Продължаваме да месим още 15 мин върху набрашнена маса.

Разделяме тестото на 2-3 топки и ги намазваме с разтопено масло. Покриваме и оставяме да престоят 30 мин. Обелваме ябълките и нарязваме на тънки филийки.

Разточваме тестото на много тънки правоъгълни кори, като по време на точенето непрекъснато мажем с разтопено масло. Готовите кори намазваме със сметаната и разпределяме върху тях ябълките, стафидите и фъстъците. Поръсваме захарта и ако плънката е много течна, прибавяме галета.

Навиваме корите на рула и ги подреждаме в намаслена тавичка. Печем 30-40 мин в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия щрудел от фурната и след 5-6 мин го поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло с локум

Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Начало